Airbus odovzdal v roku 2017 klientom rekordný počet lietadiel

Európsky výrobca lietadiel Airbus odovzdal v roku 2017 klientom rekordný počet lietadiel a zaznamenal viac nových objednávok, ako očakával. To je pozitívny koniec ťažkého roka pre koncern, ktorý vlani čelil viacerým obvineniam, nepokojom a problémom s dodávateľmi.

15.01.2018 11:14
debata

Airbus v pondelok uviedol, že minulý rok odovzdal zákazníkom 718 lietadiel, čím splnil svoj ciel, doručiť im vyše 700 strojov. Prekonal tak výsledok z roku 2016, keď klientom dodal 688 lietadiel. Spoločnosť so sídlom vo francúzskom Toulouse však zaostala za americkým rivalom Boeingom, ktorý si udržal titul najväčšieho svetového výrobcu lietadiel, keďže vlani odovzdal klientom 763 lietadiel.

Airbus však predbehol Boeing v nových objednávkach. Minulý rok zaevidoval 1109 tzv. čistých objednávok, kým Boeing „len“ 912. Celkový objem nových objednávok za minulý rok tak vysoko prekonal aj jeho vlastné očakávania, keďže vedenie Airbusu odhadovalo, že po niekoľkých silných rokoch jeho objednávky v roku 2017 klesnú.

Namiesto toho Airbus skončil rok 2017 s nevybavenými objednávkami na dodávku rekordných 7265 lietadiel, čo znamená, že má zabezpečenú výrobu ďaleko do nasledujúcej dekády.

Rekordné dodávky a zaknihované objednávky prichádzajú v čase dôležitého prechodného obdobia pre spoločnosť Airbus. Fabrice Brégier, riaditeľ prevádzky a prezident divízie komerčných lietadiel, odchádza. Aj dlhoročný šéf predaja John Leahy oznámil svoj odchod. A výkonný riaditeľ Tom Enders odíde na budúci rok. Koncern je pritom uprostred reštrukturalizácie, ktorá zvýšila napätie medzi rôznymi tábormi. Okrem toho Airbus čelí viacerým obvineniam. Minulý rok USA začali preverovať Airbus pre možné porušenie pravidiel exportu zbraní a Kuvajt vyšetruje možnú korupciu pri dohode o nákupe vrtuľníkov.

Pokračujú tiež vyšetrovania v iných jurisdikciách vrátane Francúzska, Nemecka a Spojeného kráľovstva. Spoločnosť uviedla, že spolupracuje s vyšetrovateľmi. Uplynulý víkend Airbus oznámil, že pracuje na vyriešení nemeckého vyšetrovania.

Airbus v roku 2017 bojoval aj s problémami subdodávateľov, ktoré spomaľovali jeho dodávky a vyvolali otázky, či spoločnosť dokáže splniť ciele. V decembri však doručila rekordných 127 lietadiel a cieľ nakoniec prekonala. Očakáva sa, že Airbus tento rok opäť zvýši svoj výkon.

debata chyba
Viac na túto tému: #aerolinky #Airbus