Pozor na dojčenskú výživu od Lactalis

Amilk Bifido, sušená mliečna výživa pre malé deti od francúzskeho výrobcu Lactalis, je plošne sťahovaná z trhu. Dôvodom je kontaminácia detskej mliečnej výživy salmonelou.

16.01.2018 10:00
múka,odmerka Foto:
Francúzske mlieko pre dojčatá sťahujú z pultov v 83 krajinách vrátane Slovenska.
debata (1)

Francúzska spoločnosť rozšírila sťahovanie výrobku z pôvodných 30 na 83 krajín. Slovensko ešte v pondelok nemalo prostredníctvom rýchleho výstražného systému RASFF informáciu o výrobkoch, ktoré sťahuje spoločnosť Lactalis z trhu.

Na Slovensku zainteresovaní podnikli nevyhnutné preventívne kroky. Spoločnosť Mirakl, ktorá distribuuje detskú výživu Amilk Bifido, pozastavila jej predaj už 21. decembra minulého roku. Všetky prevádzky lekární Dr.Max preberajú od zákazníkov vrátené balenia výrobkov Amilk Bifido, bez ohľadu na číslo šarže.

Konkrétne ide o Amilk Bifido 1, počiatočná mliečna výživa; Amilk Bifido 2, následná mliečna výživa; Amilk Bifido 3, sušená mliečna výživa pre malé deti; od výrobcu: Lactalis Nutrition Santé, Parc d'activités de Torcé, Sectuer Est, 35370 Torce, Francúzsko.

Vrátené výrobky sú skladované oddelene od nepoužitých, sú v karanténe a budú vrátené dodávateľovi. Sieť lekární Dr. Max informovala, že preventívne stiahla niektoré šarže detskej výživy Amilk Bifido už v decembri minulého roka, aj keď sa kontaminácia baktériami salmonely týchto výrobkov netýkala.

Bez ohľadu na to v záujme zdravia spotrebiteľov hlavný hygienik SR Ján Mikas neodporúča konzumáciu výrobkov Amilk Bifido francúzskej spoločnosti Lactalis z dôvodu podozrenia na ich kontamináciu baktériami salmonely.

Spoločnosť Lactalis, ktorá je jedným z najväčších výrobcov mliekarenských produktov na svete, začala sťahovať výrobky minulý mesiac po tom, čo ju úrady vo Francúzsku upozornili, že od 1. decembra ochorelo 26 detí. Preventívne sťahovanie vo Francúzsku a inde v zahraničí sa aktuálne týka viac ako 12 mil. balení dojčenského mlieka. Salmonelovú infekciu zatiaľ diagnostikovali 35 deťom vo Francúzsku, jednému v Španielsku a jeden podozrivý prípad evidujú v Grécku.

„Považujeme za dôležité zdôrazniť, že do dnešného dňa nemáme vedomosť o žiadnom prípade salmonely, ktorá by sa objavila u slovenských dojčiat v súvislosti s konzumáciou produktov Amilk Bifido,“ uviedla pre agentúru SITA PR manažérka Dr.Max Zdenka Krížová. „Stiahnutie produktov z trhu sme ohlásili Úradu verejného zdravotníctva, ktorý je o našich ďalších krokoch informovaný. Produkty Amilk, ktoré sa zákazníci rozhodnú vrátiť, priebežne prijímame s garanciou vrátenia peňazí, bez ohľadu na číslo šarže,“ dodala.

Ak by sa predmetné výrobky nachádzali na trhu aj v Slovenskej republike, je podľa ÚVZ povinnosťou kompetentných kontrolných orgánov v príslušnom členskom štáte EÚ, teda v tomto prípade vo Francúzsku, informovať ostatné členské štáty o uvedenej škodlivej potravine na trhu prostredníctvom oznámenia v systéme RASFF s poskytnutím presných informácií o vysledovateľnosti výrobku.

Ide najmä o názov výrobku, obchodnú značku, spôsob balenia, dátum výroby a dátum spotreby, resp. min. trvanlivosti, EAN kód výrobku, výrobnú šaržu a podobne, ako aj informácie o presnom množstve dodaných výrobkov do SR, informácie o dodávateľovi, odberateľoch v SR atď., aby na základe poskytnutých informácií mohli kontrolné orgány v SR – v tomto prípade orgány verejného zdravotníctva – čo najrýchlejšie konať a urobiť potrebné opatrenia na trh v SR.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #salmonela #dojčenská výživa #Lactalis