Talian chcú zvrátiť rozhodnutie prideliť liekovú agentúru Amsterdamu

Poslanci talianskeho parlamentu sa pokúšajú zvrátiť rozhodnutie členských štátov EÚ a docieliť presťahovanie Európskej liekovej agentúry (EMA) do Milána. Informoval o tom portál Politico.eu. Taliansko svoju iniciatívu odôvodňuje tým, že priestory v Amsterdame, do ktorých by sa EMA mala presťahovať, nebudú hotové načas.

16.01.2018 11:13
debata

Teoretická možnosť, ako by sa to Talianom mohlo podariť, vyplýva z toho, že rozhodnutie ešte musí schváliť Európsky parlament. „Je to obyčajný legislatívny návrh, takže Európsky parlament má možnosť zmeniť ktorúkoľvek jeho časť, vrátane tej, ktorá hovorí, že novým sídlom je Amsterdam,“ povedal taliansky poslanec Paolo De Castro.

Šance na zvrat a presťahovanie EMA do Milána sú však malé. Ako uviedol hovorca predsedu EP Carlo Corazza, i keď teoreticky tu tá možnosť je, nemyslí si, že sa to stane.

EMA sa musí presťahovať z Londýna po tom, čo Veľká Británia opustí Európsku úniu. V novembri minulého roka sa rozhodovalo o novom sídle, pričom kandidatúru podalo aj Slovensko. Jeho ponuka však nepostúpila ani do druhého kola. Po niekoľkých kolách hlasovaní ostali vo finále s rovnakým počtom hlasov Miláno a Amsterdam, o definitívnom výsledku rozhodol napokon žreb.

Holandská ponuka už od začiatku avizovala, že ponúkané priestory nebudú hotové do 29. marca, agentúra preto bude najprv musieť fungovať v rôznych priestoroch a sťahovať sa po dokončení sídla druhý raz.

https://www.politico.eu/…s-regulator/

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Holandsko #Európska lieková agentúra