Vodiči Uberu v Británii budú mať povinné prestávky

Alternatívna taxislužba Uber zavedie v Británii povinné prestávky pre vodičov. Reaguje tak na kritiku týkajúcu sa nadmerného pracovného času, ktorá zaznieva zo strany odborov i zákonodarcov.

17.01.2018 10:36
debata

Uber podľa agentúry Reuters teraz bojuje o udržanie svojich aktivít v Londýne, kde mu úrady v minulom roku odmietli predĺžiť prevádzkovú licenciu.

Vodiči Uberu v Británii budú musieť od budúceho týždňa po desiatich hodinách práce absolvovať minimálne šesťhodinovou prestávku. Minulý mesiac firma upozornila, že do jej aplikácie je dlhšie ako 40 hodín týždenne prihlásená takmer tretina z jej 50 000 vodičov v Británii, viac ako 60 hodín týždenne je ale prihlásených len necelých osem percent vodičov.

„Hoci sú vodiči do aplikácie prihlásení v priemere iba 30 hodín týždenne, chceme splniť svoju povinnosť a zabezpečiť, aby nešoférovali unavení,“ uviedla britská divízia Uberu.

„Preto zasielame vodičom pravidelné upozornenia, že si majú oddýchnuť, a teraz zavádzame tieto nové limity,“ dodala. Upozornila, že v najbližších niekoľkých mesiacoch firma plánuje ďalšie zmeny vo svojom fungovaní.

Londýnsky úrad zodpovedný za dopravný systém (TfL) v septembri rozhodol, že Uberu neobnoví prevádzkovú licenciu. Dospel totiž k záveru, že praktiky Uberu predstavujú bezpečnostné riziko pre verejnosť. Uber sa proti rozhodnutiu TfL odvolal a môže v Londýne pokračovať v prevádzke, kým sa jeho odvolanie nevyrieši.

Uber čelí po celom svete regulačným a právnym prekážkam pre odpor zo strany prevádzkovateľov tradičných taxislužieb. Bol už tiež nútený opustiť niektoré krajiny, napríklad Maďarsko a Dánsko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Uber