Bitcoinom manipulovali. Trh s kryptomenami je nedôveryhodný

Je dosť možné, že jedna jediná osoba vytiahla cenu bitcoinu zo 150 na 1 000 dolárov. To znamená, že celý trh s kryptomenami, ako je bitcoin, litecoin alebo ethereum, je ľahko manipulovateľný, a tým aj nedôveryhodný. V súvislosti s týmto odhalením včera zareagovala aj hodnota kryptomien. Bitcoin spadol o 11 percent, ethereum o 16 percent a litecoin o 14 percent.

17.01.2018 15:00
udal-bitcoin-shutt-4X Foto:
V roku 2013 ešte nebol bitcoin takou ,,horúcou" komoditou, ako je tomu dnes.
debata (59)

„Naša štúdia identifikuje a analyzuje podozrivé obchodné aktivity na burze Mt. Gox, kde došlo k podvodnému prevodu 600-tisíc bitcoinov v hodnote 188 miliónov dolárov,“ uvádzajú výskumníci v správe publikovanej v odbornom magazíne Journal of Monetary Economics. „Kurz bitcoinu oproti doláru podozrivo prudko stúpol ku sklonku roka 2013. Za dva mesiace hodnota bitcoinu vyskočila z približne 150 na 1 000 dolárov,“ uvádza sa v štúdii.

V roku 2013 ešte nebol bitcoin takou „horúcou“ komoditou, ako je tomu dnes. Neinvestovalo do neho tak veľa ľudí. Preto bolo pri dostatočnej obchodnej aktivite aj oveľa jednoduchšie hýbať s jeho kurzom.

Autori štúdie Neil Gandal, JT Hamrick, Tyler Moore a Tali Oberman hovoria, že trh sa dal a stále dá ovplyvniť vďaka tomu, že trh s kryptomenami je oproti trhu s dolárom, eurom alebo čínskym juanom stále veľmi malý. A takisto aj fragmentovaný. Kým v roku 2013 existovalo približne 80 digitálnych mien, v súčasnosti ich je viac ako tisíc. A čím je ich viac, tým ľahšie sa ovplyvňuje ich cena.

V prípade bitcoinu v roku 2013 cenu nahor vytiahli dva virtuálne roboty – Markus a Willy. Tie sa „tvárili“, že vlastnia reálne bitcoiny, no v skutočnosti žiadne nemali. Darilo sa im však obchodovať tak, že pre svojich majiteľov alebo tvorcov zarobili milióny dolárov. Zároveň zarábala aj samotná burza Mt. Gox, keďže z každej transakcie inkasovala poplatky.

Vývoj hodnoty bitcoinu

Bitcoin a ďalšie virtuálne, digitálne kryptomeny týmto odhalením utŕžili na povesti. Ideou ich tvorcov bolo, aby nahradili centralizované, klasické peniaze, ktorých hodnota je ovplyvňovaná silnými finančnými inštitúciami a centrálnymi bankami. Napríklad Európska centrálna banka (ECB) od marca 2015 „tlačí“ nové eurá, aby do obehu dostala viac peňazí a tak napomohla oživeniu ekonomickej aktivity v Európe. Bitcoin žiadne nové bitcoiny netlačí, a preto ani nepodlieha inflačným tlakom. Podľa najnovších zistení o manipulácii trhu s kryptomenami sa však zdá, že digitálne meny zatiaľ nie sú bezpečným priestorom pre obchodovanie.

V Japonsku je bitcoin legálnym platidlom od apríla 2017. Aj na Slovensku alebo v Českej republike existujú kaviarne, ktoré akceptujú bitcoiny ako bežné platidlo. Takisto existuje mnoho internetových obchodov, kde sa dá platiť bitcoinmi. Už dávno neplatí, že digitálne meny sú len pre hackerov alebo „IT-čkárov“. Bitcoin (alebo jeho časť) sa dá zakúpiť pomocou jednoduchej mobilnej aplikácie výmenou za eurá z osobného účtu. Najviac používanou je zrejme služba Coinbase, ktorá má vyše 10 miliónov používateľov.

Napriek kryptomenovému ošialu však digitálnym peniazom neverí každý. Patrí medzi nich aj „veštec z Omahy“. Miliardár Warren Buffet uviedol, že súčasná mánia okolo bitcoinu a ďalších kryptomien sa neskončí dobre. „Čo sa týka kryptomien, všeobecne môžem takmer s istotou vyhlásiť, že dospejú k zlému koncu. Kedy, alebo ako sa to stane, neviem,“ citoval Buffetta americký server CNBC.

Buffett tiež uviedol, že do kryptomien nikdy nemieni investovať. „Mám dosť starostí s vecami, o ktorých sa domnievam, že o nich niečo viem,“ vyhlásil. „Prečo by som mal vsádzať na niečo, o čom nič neviem,“ dodal. Buffet je podľa časopisu Forbes tretím najbohatším človekom sveta.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin #kryptomena