Skanska chystá reštrukturalizáciu, prepustí 3000 ľudí

Najväčšia škandinávska stavebná spoločnosť Skanska sa v rámci reštrukturalizácie chystá prepustiť 3000 ľudí, čo je asi sedem percent z celkového počtu zamestnancov.

17.01.2018 14:57
debata (1)

Firma v stredu tiež oznámila, že minuloročný zisk by nemusel splniť očakávania. Skanska pôsobí aj na Slovensku a v Českej republike. V prípade Česka uviedla, že sa musí prispôsobiť náročnejším podmienkam na českom trhu, ale hromadné prepúšťanie tam neplánuje.

Analytici v ankete agentúry Reuters odhadovali, že firma za minulý rok vytvorí zisk pred zdanením a úrokmi 6,4 miliardy švédskych korún (SEK). Skanska však očakáva prevádzkový zisk len 5,3 miliardy SEK. Navrhla ale vyplatiť rovnakú dividendu ako pred rokom, keď to bolo 8,25 SEK na akciu.

Skanska má od januára nového riaditeľa, ktorým je Anders Danielsson. Pod jeho vedením firma chystá komplexnú reštrukturalizáciu s cieľom zlepšiť ziskovosť. Skanska očakáva, že zníženie počtu zamestnancov jej umožní ušetriť miliardu švédskych korún ročne.

Skanska uviedla, že v Poľsku chystá reštrukturalizáciu, chce sa stiahnuť z energetického sektora v USA a zameria sa na hlavné podnikanie v Británii. Na domovskom severe Európy sa jej darí.

Skanska patrí medzi najväčšie stavebné a developerské firmy na svete. Zaoberá sa hlavne cestným a železničným staviteľstvom a betónovými konštrukciami. Jej dcérske spoločnosti sa zameriavajú na stavbu bytov a kancelárií prevažne v Prahe.

Akcie Skansky dopoludnia na burze v Štokholme strácali asi šesť percent na 163 SEK. Za posledný rok už pritom klesli zhruba o 20 percent.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Skanska #stavebníctvo