Šéf potravinového dozoru Bíreš: Nedodržanie receptúry je jasný podvod

"Proti všetkým výrobcom potravín s porušenými parametrami kvality sme začali správne konanie,“ uviedol ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš po odhalení, že po Spišských párkoch nevyhoveli inšpekcii ani saláma Nitran, Skalický trdelník či Žitavská paprika.

18.01.2018 13:00
klobasa, potraviny Foto:
Ilustračná snímka.
debata (56)

Ani v jednom prípade okrem presolenej šunky, ktorá nie je vhodná pred ľudí s diétou, nie je ohrozené zdravie ľudí. Všetky výrobky, ktoré nezodpovedali svojím zložením obsahu, ktorý stanovuje receptúra, však boli stiahnuté z trhu.

Ekonomika a dobré mravy

Nedodržanie receptúry kvalifikoval šéf potravinového dozoru ako jasný podvod a firmám zaň hrozia vysoké pokuty. Maximálna sankcia v závislosti od okolností môže dosiahnuť pri zmene kvality a podvádzaní v zložení výrobku až 200-tisíc eur. Do skončenia správneho konania potravinová inšpekcia nebude zverejňovať mená firiem, ktoré porušili nielen stanovenú receptúru, ale aj dobré mravy.

Za ochudobňovaním potravín o najkvalitnejšie zložky, ktoré ich robia chutnými, nutrične cennými, je podľa riaditeľky Národného poľnohospodárskeho a potravinového centra Zuzany Nouzovskej, ktorá vedie potravinársky výskum na Slovensku, predovšetkým snaha zlacniť náklady na výrobu. Obchodné siete permanentne tlačia potravinárov do akcií, v dôsledku čoho dochádza k výraznému zníženiu cien. To však v praxi výrobcov znamená, že cena im už nekryje ich výrobné náklady.

Všimnime si, čo sa dialo napríklad s cenou salámy Nitran v priebehu minulého roka. Tá by za normálnych okolností mala stáť okolo 9 až 10 eur za kilogram. Prakticky všetky reťazce ju však predávali v akciách rozmedzí od 4,50 do 5,90 eura. Tohto roku, keď cena mäsa išla hore, stojí Nitran v akcii už 6,50 eura. Cena, zdá sa, veľmi presne kopíruje vývoj inflácie, ale aj miezd. Výrobcovia by však za žiadnych okolností nemali prekračovať červenú čiaru. Konkrétne obsah kolagénu by nemal v saláme Nitran prekročiť hranicu 16 jednotiek, vo výrobku stiahnutom z trhu ich však bolo 19.

Ako robili Nitran kedysi a ako dnes

Prečo je to tak? Skúsený komárňanský mäsiar Tibor Solčan stál pred vyše 40 rokmi pri zrode salámy Nitran, ktorá v časoch socializmu reprezentovala spolu s malokarpatskou salámou vari najkvalitnejší domáci trvanlivý výrobok.

"Na výrobu sto kilogramov Nitranu sme v mäsokombináte Nové Zámky (dnes už neexistuje, pozn. red.) potrebovali 182 kilogramov kvalitného opracovaného mäsa. Dnes, keď si všimnete etiketu, výrobcovia uvádzajú, že na sto kilogramov Nitranu spotrebovali len 132 kilogramov. Je to okrem iného aj preto, lebo my sme vôbec nepoužívali pri výrobe Nitranu štartovaciu kultúru. Kým mäso patrične vyschlo, ubehol mesiac, teraz špeciálny prípravok skráti tento čas o polovicu,“ dáva do pozornosti jeden z rozdielov medzi klasickou a modernou výrobou salámy.

Ruka v ruke s týmto urýchlením, a teda zlacnením výroby, však dnes čelia výrobcovia nedostatku kvalitného bravčového aj hovädzieho mäsa. "Na Nitran potrebujete mäso z prasníc a nie z mladých ošípaných, ktoré majú mäso s vyšším obsahom vody. Na Slovensku však máme oproti roku 1989 štvrtinové stavy ošípaných, prasníc je nedostatok, a tak sa mäso dováža. Takisto hovädzie. Často ide o výrezy z dovozu a práve tie môžu obsahovať rôzne šľachy, ktoré sú vlastne zdrojom kolagénu v mäse,“ hovorí mäsiar Tibor Solčan.

A ešte jedna dôležitá poznámka: "Je ilúzia vyrobiť za akciovú cenu kvalitný výrobok. Ak sa však nepodvolíte, vyrobí ho niekto iný, keď nie slovenský, tak český mäsokombinát, lebo Nitran je síce pôvodom slovenský výrobok, ale s receptúrou, ktorú využívali v celej federácii,“ glosuje aktuálny stav mäsiar Solčan.

V reakcii na to Zuzana Nouzovská navrhuje, aby sa najbližšie kontroly zamerali na zloženie mäsových a mliečnych výrobkov, keď ich fabriky vyrábajú pre obchody v akcii a keď, naopak, sú ponúkané za štandardnú cenu. To by malo ukázať, či naozaj dochádza k zmene receptúr a nahradzovaniu drahších a kvalitnejších zložiek v tom či onom výrobku.

Pri jedle ide o povesť Slovenska

Jozef Bíreš

Ak je potravina nebezpečná, inšpekcia nerozlišuje, či je zahraničného, alebo slovenského pôvodu. "Na prvom mieste je zdravie spotrebiteľa,“ povedal pre Pravdu profesor Jozef Bíreš, šéf štátneho potravinového dozoru.

Medzi výrobkami, ktoré ste poslali mimo hry, bola presolená gazdovská šunka. Prečo mäsiari presáľajú?

Stáva sa, že ide o omyl, zle naváženú dávku, neraz však vyššia dávka soli umožňuje prekryť nežiaduce vlastnosti potraviny. Môžu to byť pachute, výrobcovia sa majú a musia striktne pridŕžať toho, čo určuje receptúra.

V zozname prichytených sú aj spišské párky. Ide o výrobky z decembrovej kau­zy?

Áno. Iba pripomeniem, že tomuto produktu budeme naďalej venovať zvýšenú pozornosť aj tohto roku.

Dlho sme počúvali: Jedzte slovenské potraviny, sú kvalitné a bezpečné. A odrazu koľko neférových postupov.

To, čo sa stalo, poškodilo dobré meno poctivých výrobcov. Platí, že slovenské výrobky sú známkou záruky či už zdravotnej bezpečnosti alebo kvality, ale ako vidno, nájdu sa výrobcovia, ktorí hľadajú bočné cestičky. Posvietime si najmä na výrobcov potravín s vysokou pridanou hodnotou vrátane tých, ktorí sú producentmi výrobkov, ako je Bruselom chránené označenie pôvodu, zemepisné označenie alebo zaručená tradičná špecialita.

Prekvapuje, že niekto nedodrží receptúru pri výrobku, ktorý je reprezentantom toho najlepšieho, čo Slovensko ponúka.

Podnikneme tvrdé opatrenia a skontrolujeme nielen obchody, ale aj výrobcov. Prijali na seba dobrovoľný záväzok, že dodržia najvyššie štandardy. Namiesto toho niektorí robia podvody. Parmezán v Taliansku musí byť stále ten istý, a to isté platí aj o skalickom trdelníku či iných produktoch zo Slovenska, tobôž keď ide o nadštandard. Nemôžu ich vyrábať firmy, ktoré si nevedia vážiť cenu značky, ktorú reprezentujú ako výrobcovia.

Zvýšite počet kontrol?

Máme pripravený program kontrol na rok 2018 a títo producenti sú tam zahrnutí viac ako predtým. Nedovolíme, aby kazili meno poctivých slovenských potravinárov. Tí, čo porušujú pravidlá hry, skončia tak ako výrobca spišských párkov z Bardejova, ktorý dostal zákaz ich výroby.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #kvalita potravín