Strednú a východnú Európu môže v raste brzdiť nedostatok pracovnej sily

Priemerný plat na Slovensku má tento rok dosiahnuť métu tisíc eur mesačne. Mzdy u nás aj v ďalších krajinách strednej a východnej Európy rastú rýchlejšie ako v západných bohatších štátoch EÚ a tento trend bude pokračovať.

18.01.2018 15:00
pracujúci, zamestnanec, fabrika Foto:
S nedostatkom pracovníkov bojuje na Slovensku nielen automobilový priemysel a stavebníctvo. (Ilustračná foto)
debata (7)

Napriek tomu dobiehanie bude pokračovať ešte niekoľko rokov. Napríklad v Rakúsku sú priemerné platy oproti slovenským trojnásobné.

Agentúra Moody's najnovšie informovala, že región strednej a východnej Európy bude naďalej rásť rýchlejšie v porovnaní s priemerom únie. "Dynamická spotreba domácností a pokračujúce zotavovanie investícií bude v regióne naďalej motorom rastu,“ hovorí Daniela Re Fraschini z agentúry Moody's. Vo väčšine krajín únie sa pritom tempo rastu spomalí na úroveň troch až štyroch percent. Počíta sa aj s miernym spomalením rastu eurozóny a začiatkom postupného sprísňovania menovej politiky v niektorých krajinách regiónu.

Región strednej a východnej Európy (SVE) môže v raste brzdiť nedostatok pracovnej sily, upozorňuje ratingová agentúra. S nedostatkom pracovníkov bojuje na Slovensku nielen automobilový priemysel a stavebníctvo. Ľudia chýbajú aj v službách, na školách, vo verejnej doprave, na poštách či v obchode. Na Slovensku je aktuálne voľných viac ako 70-tisíc pracovných miest. Nezamestnanosť ku koncu minulého roka klesla tesne pod šesť percent. Problémom pre rast regiónu zo strednodobého a dlhodobého hľadiska by podľa agentúry mohla byť aj nutnosť prispôsobiť sa budúcim zmenám v automobilovom priemysle.

Vnútorným problémom regiónu SVE sú regionálne rozdiely. Podľa portálu Platy.sk desatina Slovákov zarábala vlani menej ako 561 eur v hrubom, ďalšia desatina má však hrubý plat vyšší ako 1¤567 eur. Regionálne rozdiely ukazujú rozloženie pracovníkov do mzdových pásiem. „Kým 31 percent zamestnancov v Prešovskom kraji nezarobí viac ako 650 eur v hrubom, v Bratislavskom kraji je to iba 5 percent pracovníkov,“ ukazuje analýza Platy.sk.

V júni minulého roka sa priemerná hodinová cena práce na Slovensku podľa Eurostatu pohybovala na úrovni 9,70 eura. Podobne to bolo aj v Česku. Menej na hodinu zarábali Poliaci – 6,50 eura na hodinu a Maďari – 7,40 eura na hodinu. Priemerné hodinové náklady práce v EÚ dosahovali 23,1 eura. Najvyššie boli v krajinách Beneluxu (39 až 44 eur) a Dánsku (42 eur), v Nemecku a Francúzsku to bolo okolo 33 eur na hodinu.

Najbližšie roky vidia v krajinách SVE pozitívne aj banky. "Keďže rast HDP v rokoch 2018 a 2019 by mal byť na úrovni prevyšujúcej tri percentá takmer v každej krajine, predpokladáme dobré podmienky pre pokračujúci rast v regióne,“ povedal vedúci divízie pre strednú a východnú Európu v skupine UniCredit Carlo Vivaldi. Ekonomický rast bol v roku 2017 podľa skupiny UniCredit pre väčšinu krajín regiónu najlepším od roku 2010.

Rast úverov sa podľa skupiny pravdepodobne trochu spomalí v krajinách, ktoré počas posledných dvoch rokov zaznamenali najvyššie tempá rastu. Hore by tak mali ísť hlavne v Maďarsku, Slovinsku a Srbsku. Zlepšenie sa očakáva aj v krajinách, ktoré doposiaľ zaostávali. Sem patrí okrem Slovenska aj Česko, Rumunsko a Turecko.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #priemerná mzda #Stredna Európa #pracovná sila #rast platov