American Express sa prvýkrát po 26 rokoch prepadol do straty

Americký vydavateľ kreditných kariet American Express zaznamenal prvýkrát po 26 rokoch štvrťročnú stratu. Za tri mesiace do konca minulého decembra predstavovala 1,2 miliardy dolárov, zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka hospodárila firma so ziskom 825 miliónov dolárov.

19.01.2018 09:07
debata

Spôsobila to americká daňová reforma, kvôli ktorej musel podnik jednorázovo odviesť poplatok 2,6 miliardy dolárov. Firma vo svojom vyhlásení uviedla, že na nasledujúcich šesť mesiacov preruší program spätného odkupu akcií.

Tržby American Express v závere roka ale stúpli o takmer desať percent na 8,84 miliardy dolárov. Aj zisk bez započítania mimoriadnej dane tak prekonali očakávania analytikov. Akcionári napriek tomu reagovali na ohlásené výsledky so sklamaním a kurz akcie poslali po závere štvrtkového obchodovania o takmer tri percentá nadol.

Daňová reforma amerického prezidenta Donalda Trumpa radikálne znižuje korporátnu daň a firmy z nej budú mať v dlhodobom horizonte úžitok. Najskôr ale budú musieť často odpísať vysoké sumy, pretože sa znižujú aj odpisovateľné daňové položky a zavádza sa osobitná daň na majetok uložený v zahraničí, pripomenula agentúra DPA.

Za celý hospodársky rok 2017 sa zisk American Express znížil o 49 percent na 2,7 miliardy dolárov. Tržby vzrástli o štyri percentá na 33,5 miliardy dolárov. American Express patrí spolu so spoločnosťami Visa a Mastercard k trom najväčším poskytovateľom kreditných kariet na svete. Na rozdiel od svojich konkurentov poskytuje firma aj reálne úvery, a zarába tak popri poplatkov aj na úrokoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #USA #Donald Trump #American Express