Apple stiahne peniaze zo zahraničia, Brusel však stále žiada 16 miliárd USD

Americká spoločnosť Apple bude musieť uhradiť celých zhruba 16 miliárd dolárov, ktoré dlhuje na daniach Írsku. Nič na tom nemení ani fakt, že v súvislosti s prevodom peňazí zo zahraničia do USA Apple sľubuje, že v USA zaplatí na daniach približne 38 miliárd dolárov. Vyhlásil to vo štvrtok hovorca Európskej komisie. Pre spor o platbu dane poslala komisia vlani na jeseň Apple k súdu.

19.01.2018 09:17
debata

Pokiaľ ide o rozhodnutie z roku 2016, že Apple získal v Írsku nelegálnu štátnu podporu prostredníctvom daňových dohôd s vládou, podľa hovorcu sa nič nemení. Komisia vtedy uviedla, že suma, ktorú má Apple Írsku zaplatiť, môže byť znížená v prípade, že ostatné krajiny zistia, že Apple mal tržby miesto v Írsku vykázať na ich území, alebo ak európske dcérske podniky Applu by museli zaplatiť vyššiu daň materskej firme v USA.

Oznámenie firmy, že využije novú daňovú legislatívu a do USA prevedie zo zahraničia peniaze a zaplatí potom na daniach jednorázovo 38 miliárd dolárov, nespĺňa podľa hovorcu komisie ani jedno z týchto kritérií.

Európska komisia v roku 2016 rozhodla, že Írsko niekoľko rokov poskytovalo Applu štátnu pomoc v podobe neoprávnených daňových výhod. Nariadila preto, aby Apple doplatil Írsku na daniach 13 miliárd eur plus úroky.

Hovorca írskeho ministerstva financií agentúre Reuters potvrdil, že Írsko je podľa európskej legislatívy povinné dlžnú sumu vymáhať a že zmeny v právnych predpisoch v USA na tom nič nemenia.

Apple v stredu oznámil, že v USA investuje 30 miliárd dolárov. Celkovo tam v priebehu piatich rokov plánuje vynaložiť 350 miliárd USD. Plánuje využiť ustanovenie, že firmy, ktoré tento rok prevedú peniaze uložené v zahraničí späť do USA, budú mať nižšiu daň. Apple chce previesť zhruba 252 miliárd USD, na daniach tak bude musieť zaplatiť spomínaných približne 38 miliárd USD.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Apple