Francúzi a Nemci sa chcú dohodnúť o podobe reformy eurozóny

Francúzsko a Nemecko chcú dosiahnuť spoločnú pozíciu v otázke reformy eurozóny, vrátane daňovej konvergencie, kapitálových trhov a bankovej únie, v priebehu marca až júna tohto roka. Vyhlásil to vo štvrtok francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

19.01.2018 10:53
debata (9)

Le Maire po rokovaniach so svojím nemeckým kolegom Petrom Altmaierom v Paríži povedal, že spoločná francúzsko-nemecká pozícia by podnietila ďalších členov eurozóny, aby sa pridali.

Prioritou je dokončenie bankovej únie, únie v oblasti kapitálových trhov a daňová konvergencia Francúzska s Nemeckom, povedal Le Maire na tlačovej konferencii s Altmaierom. „Naším cieľom je dosiahnuť spoločnú pozíciu v týchto troch otázkach v období od marca do júna,“ dodal.

Nemecko malo doteraz obavy z toho, ako sa delia riziká medzi krajiny eurozóny, ak urobí ďalší krok v oblasti bankovej únie.

Eurozóna v rámci bankovej únie posilnila právomoci Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá vykonáva dohľad nad bankami v regióne. Ale blok sa zatiaľ nedohodol na mechanizme likvidácie problémových bánk a spoločnom systéme poistenia vkladov.

„Na dokončenie tohto prvku musíme znížiť riziká pomocou tzv. cestovnej mapy, aby sme sa vyhli budúcim krízam v bankovom sektore,“ dodal Altmaier.

Le Maire povedal, že Francúzsko bude hľadať spôsoby, ako odstrániť obavy Nemecka, zvlášť v otázke postupu pri nesplácaných úveroch. To je zase citlivý bod pre Taliansko pre vysoký objem zlých úverov niektorých talianskych bánk.

„Toto je konkrétny príklad vôle Francúzska prekonať určité technické problémy, ktoré trvali celé mesiace alebo roky, a dosiahnuť konsenzus a dohodu,“ povedal Le Maire.

Obaja ministri budú diskutovať o integrácii eurozóny so svojimi talianskymi a španielskymi partnermi počas večere v pondelok (22.1.) v Bruseli, dodal Le Maire.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Francúzsko #eurozóna