Ryanair a Poľsko sa navzájom obviňujú z monopolu

Ryanair sa sťažuje na poľskú štátnu firmu, že nechce rozšíriť letisko Varšava Modlin, z ktorého lieta. Poliaci obviňujú Ryanair, že má na tomto letisku monopol.

20.01.2018 18:00
debata

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair podala sťažnosť európskym úradom pre hospodársku súťaž na poľskú letiskovú spoločnosť, ktorá údajne odmieta rozšíriť varšavskej letisko Modlin, ktoré používa Ryanair ako svoju poľskú základňu.

Ryanair je v súčasnosti jednotkou na poľskom trhu s podielom zhruba 30 percent. Medzi jeho najväčších konkurentov patria poľské štátne aerolinky LOT, ktoré pôsobia na hlavnom varšavskom letisku Frédérica Chopina, uviedla agentúra Reuters.

„Ryanair potvrdil, že v nasledujúcich piatich rokoch zdvojnásobí počet cestujúcich na svojich letoch do Varšavy z troch na šesť miliónov ročne,“ oznámila firma. „Na zabezpečenie takejto úrovne prevádzky je potrebné rozšíriť infraštruktúru na letisku Varšava Modlin, čo letisko Varšava Chopin takmer dva roky nezákonne blokuje.“

Podiel 30,4 percenta v letisku Modlin, ktoré je zhruba 40 kilometrov od Varšavy, má štátna letisková spoločnosť PPL. Tá je aj jediným majiteľom letiska Varšava Chopin, ktoré sa nachádza na hraniciach mesta.

Plány na rozšírenie malého, ale vyťaženého letisko Modlin boli utlmené, keď vláda odporučila postaviť nové veľké letisko v centrálnom Poľsku, zhruba 100 kilometrov od Varšavy. Otvorenie nového centrálneho letiska podľa odborníkov pravdepodobne povedie k uzavretiu niekoľkých existujúcich letísk v oblasti.

Plán na nové letisko podporila štátna letecká spoločnosť LOT, ktorá ho vidí ako pilier svojej ambicióznej stratégie medzinárodnej expanzie. Plány predpokladajú presun celej osobnej prepravy z letiska Chopin na nové letisko.

Spoločnosť PPL štátnej tlačovej agentúre PAP oznámila, že nesúhlasí s argumentom Ryanairu a podala vlastnú sťažnosť poľským úradom pre hospodársku súťaž, kde obvinila Ryanair, že zneužíva svoje postavenie jedinej leteckej spoločnosti, ktorá lieta z letiska Modlin.

„Podľa nášho hodnotenia, keď príde na letisko Modlin, zdroj problémov leží inde – žiadna letecká spoločnosť nechce lietať na letisko, ktorému dominuje jediný prepravca,“ uviedla PPL. Šéf Ryanairu Michael O'Leary označil túto myšlienku za hlúpu.

Niektorí odborníci si myslia, že nové letisko bude mať problémy s tým, aby bolo ziskové a naplnilo svoju kapacitu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Ryanair