Český export brzdia vyššie ceny a málo ľudí

Živelný rast zahraničných objednávok pre český priemysel je minulosťou. V súčasnosti už zahraničné firmy nepodpisujú s českými podnikmi toľko kontraktov ako predtým a vývozcovia začínajú namiesto rastu stále častejšie skloňovať slovo stagnácia.

21.01.2018 11:13
debata (8)

Príčinou je podľa servera E15.cz klesajúca cenová konkurencieschop­nosť českého tovaru za hranicami, ale najmä stále častejšia zlá skúsenosť zahraničných firiem s dodávkami z Česka. Nové zákazky totiž nemá kto vyrábať.

„Ak pre nedostatok kapacít posuniete termín dodania raz alebo dvakrát, nič sa nedeje. Potom už ale áno. A zatiaľ čo ešte v lete nám zahraničné objednávky rástli, v priebehu posledných troch až štyroch mesiacov už máme pred sebou obrázok stagnácie,“ povedal Libor Musil, vlastník firmy Likos vyvážajúcej zatepľovacie systémy pre budovy.

„Zahraničné firmy márne žiadajú, aby české podniky vyrábali viac. Ak to nejde, pošlú objednávku radšej inde, do Poľska alebo Rumunska,“ uvádza majiteľ firmy Metalkov Evžen Reitschläger. Dodáva, že európsky kovospracujúci priemysel doteraz zásoboval Česko živelným prílevom nových objednávok, teraz sa však príliv zastavil. Klesajúci záujem zahraničných firiem o výrobu v Česku potvrdzujú aj aktuálne údaje o novembrovom vývoji českého priemyslu. Zahraničné objednávky totiž oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka vzrástli o necelé 2 %, čo je v minulom roku druhé najslabšie tempo rastu.

V kľúčovom odvetví automobilového priemyslu nové objednávky klesli dokonca o 5 %. Prepad dominantnej časti českého priemyslu dokázal ešte prevýšiť textilný priemysel, ktorý zaznamenal 10-% prepad nového biznisu.

„V dôsledku nedostatku ľudí na trhu práce a rastúcich mzdových požiadaviek sme nútení tlačiť na rast vývozných cien, čo na záujme nepridá,“ dodal Musil. Podľa hlavnej ekonómky Raiffeisenbank Heleny Horskej je rastúca skepsa exportu ďalším dôkazom toho, že Česko má obdobie najsilnejšieho ekonomického rastu už za sebou.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #export