Čína s Ruskom podkopávajú svetový obchod, tvrdí Trumpova vláda

Spojené štáty ľutujú, že podporili vstup Číny do Svetovej obchodnej organizácie a Rusko považujú za krajinu, ktoré nechce dodržiavať svoje záväzky.

21.01.2018 14:05
debata (83)

Spojené štáty pochybili, keď v roku 2001 podporili členstvo Číny vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO) za podmienok, ktorými sa nepodarilo prinútiť Peking otvoriť svoje hospodárstvo. Uviedla to vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorá sa pripravuje, že skočiť na čínsky obchod.

„Zdá sa byť jasné, že Spojené štáty pochybili pri podpore vstupu Číny do WTO za podmienok, ktoré sa ukázali byť neúčinné a nedonútil Čínu prijať otvorený trhovo orientovaný obchodný systém,“ uvádza sa v správe pre Kongres o tom, ako Čína dodržiava svoje záväzky voči WTO.

„Teraz už je jasné, že pravidlá WTO nie sú dostatočné, aby obmedzili správanie Číny, ktoré narúša trh,“ uvádza sa ďalej.

Správa, ktorú každý rok predkladá úrad obchodného splnomocnenca USA, už dlho kritizuje Čínu za nekalé podnikateľské praktiky. Prvé hodnotenie vyhotovené za Trumpovej vlády je ale k Pekingu oveľa tvrdšie.

Správa prichádza v čase zhoršujúceho sa obchodného napätia medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami a v čase, keď sa americká vláda chystá zasiahnuť proti tomu, že sa Čína údajne dopúšťa krádeže duševného vlastníctva. Informácie o vyšetrovaní podľa takzvanej sekcie 301 sa očakávajú v najbližších týždňoch.

Správa tiež poukazuje na správanie Ruska a uvádza, že Moskva nemá záujem dodržiavať záväzky v rámci WTO, čo je veľmi znepokojujúce. Americký obchodný splnomocnenec Robert Lighthizer dodal, že Čína spolu s Ruskom podkopávajú WTO, ktorá bola vždy považovaná za klub podporujúci trhové ekonomiky, ktoré chcú obchodovať medzi sebou.

„Globálny obchodný systém je ohrozený veľkými ekonomikami, ktoré nechcú otvoriť svoje trhy obchodu a poctivo sa zapojiť,“ vyhlásil splnomocnenec.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #WTO