Pokladníci v ohrození? Amazon otvára obchod bez pokladní

Internetový obchod Amazon.com otvorí v pondelok po roku testovania verejnosti svoj obchod budúcnosti Amazon Go.

21.01.2018 20:57
debata (8)

Obchod nemá žiadne pokladnice, je vybavený kamerami a senzormi, ktoré sledujú, čo si zákazník vezme z políc a čo vráti späť. Útrata je potom strhnutá z účtu zákazníka po odchode z obchodu, píše agentúra Reuters.

Zákazník v obchode budúcnosti Amazon Go sa... Foto: Reuters, Jeffrey Dastin
AmoazonGo, obchod Zákazník v obchode budúcnosti Amazon Go sa identifikuje prostredníctvom aplikácie v mobilnom telefóne, kde sú informácie o jeho účte na Amazone a o kreditnej karte.

Amazon otvoril obchod najprv pre svojich zamestnancov na začiatku decembra 2016. Plánoval, že verejnosti sprístupní obchod začiatkom roka 2017. Podľa informovaných zdrojov sa však objavilo niekoľko problémov.

Jedným bola napríklad správna identifikácia osôb rovnakého telesného typu, pretože Amazon nepoužíva identifikáciu osôb podľa tváre. Tiež nakupovanie s deťmi sa ukázalo byť problematické, pretože deti okamžite spôsobili zmätok presúvaním tovaru na nesprávna miesta.

Zober a choď" - to je spôsob nákupu v... Foto: Reuters, Jeffrey Dastin
Amazon Go, obchod Zober a choď" - to je spôsob nákupu v obchode Amazon Go bez pokladní. Čo si nakúpite, to zaznamenajú kamery.

Obchod s rozlohou 167 metrov štvorcových sa nachádza v kancelárskej budove Amazonu. K nákupu potrebujú zákazníci registrovaný účet a aplikáciu od Amazonu vo svojom smartfóne, ktorú naskenujú pri vstupe. Zhora sledujú zákazníkov čierne kamery a v policiach sú umiestnené snímače hmotnosti, ktoré pomáhajú určiť, čo presne si zákazníci odniesli. Po odchode z obchodu sa útrata strhne z účtu zákazníka, ktorý má na Amazone.

Firma zatiaľ nerozhodla o tom, kedy a kde by sa mali otvoriť ďalšie podobné obchody a zatiaľ nemá ani v pláne použiť túto technológiu vo väčších obchodoch Whole Foods, ktoré kúpila vlani.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #Amazon