V trnavskej automobilke sa hádajú odborári, kováci budú vyjednávať sami

Do vyjednávania o novej kolektívnej zmluve v trnavskej automobilke PSA Groupe Slovakia pôjdu zástupcovia väčšinovej organizácie OZ KOVO PCAS sami.

22.01.2018 10:37
debata

Budú obhajovať záujmy všetkých zamestnancov závodu, no bez menšinových Moderných odborov (MO)PSA. Rozhodli o tom ich predstavitelia pre kroky hlavného predstaviteľa MO Zoroslava Smolinského. Podnetom bolo vyjadrenie Smolinského na sociálnej sieti, v ktorom mal napadnúť odborový zväz KOVO ako celok.

Podľa vyjadrenia predsedu základnej organizácie OZ KOVO PCAS Milana Minárecha, s druhou odborovou organizáciou sa snažili nájsť spoločnú reč, keď rozhodca ministerstva hospodárstva určil ako vyjednávača pre kolektívnu zmluvu OZ KOVO.

„Nemôžeme ísť spoločne do vyjednávania a dôverovať partnerovi, ktorý neustále klame a zavádza. Pán Smolinský už viackrát nepravdivo verejne informoval o situácii v našom podniku, ako napríklad, že nemáme platnú kolektívnu zmluvu, ale iba rámcovú dohodu. Koncom uplynulého leta, kedy tvrdil, že MO už sú v závode v Trnave väčšinová organizácia a oni budú vyjednávať novú kolektívnu zmluvu, čo rozhodnutie nezávislého rozhodcu stanoveného ministerstvom jednoznačne vylúčilo. Rovnako sa dá vyvrátiť aj veľa ďalších nepravdivých a populistických tvrdení," uviedol vo svojom stanovisku Minárech.

Predseda MO v PSA Tomáš Kútik pre TASR uviedol, že v súčasnosti vzniknutú situáciu analyzujú a nebude sa k nej nateraz vyjadrovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #OZ KOVO #PSA Groupe Slovakia #Moderné odbory