MMF zlepšil výhľad rastu svetovej ekonomiky na 3,9 percenta

Medzinárodný menový fond (MMF) zlepšil výhľad rastu globálnej ekonomiky na tento i budúci rok. V oboch rokoch počíta s rastom hrubého domáceho produktu (HDP) o 3,9 percenta, čo je o 0,2 percentuálneho bodu viac, než predpovedal v októbrovej prognóze.

22.01.2018 16:11
debata (2)

Vyplýva to z aktualizovaného odhadu, ktorý fond zverejnil na úvod Svetového ekonomického fóra v Davose. Vlani globálna ekonomika podľa odhadov MMF vzrástla o 3,7 percenta.

V jesennej prognóze menový fond počítal s rastom HDP za minulý rok o 3,6 percenta. V roku 2016 svetová ekonomika stúpla o 3,2 percenta, čo bol najpomalší rast od vypuknutia globálnej finančnej krízy.

Ekonomický poradca a riaditeľ výskumu MMF Maurice Obstfeld poznamenal, že nový výhľad je dobrou správou. Politickí predstavitelia však podľa neho musia mať na pamäti, že súčasný rast je odrazom aj faktorov, ktoré pravdepodobne nebudú mať dlhé trvanie. Môže sa zdať, že globálna finančná kríza je prekonaná, ale bez pohotových krokov, ktoré vyriešia štrukturálne prekážky rastu, posilnia celkový rast a odolnosť jednotlivých ekonomík, môže prísť pokles skôr a bude ťažšie s ním bojovať.

Primárnym zdrojom zrýchlenia HDP boli doposiaľ Európa a Ázia. Výkon sa zlepšuje aj v USA, Kanade a niektorých rozvíjajúcich sa krajinách, hlavne v Brazílii a Rusku, ktorých ekonomiky v roku 2016 klesli, a potom Turecku. V mnohých prípadoch sa očakáva, že bude mať výkon týchto krajín pozitívny dopad na ekonomický vývoj aj v najbližšom období.

Nedávna daňová reforma v USA prispeje v najbližších rokoch významne k rastu americkej ekonomiky, najmä vďaka dočasným mimoriadnym investičným stimulom, ktoré ponúka. Tento krátkodobý rast bude mať pozitívny, aj keď len krátkodobý vplyv na obchodných partnerov USA. Zrejme ale prehĺbi deficit bilancie bežného účtu USA, posilní dolár a tiež ovplyvní tok medzinárodných investícií.

MMF upozornil, že obchod opäť rastie rýchlejšie ako globálna ekonomika. Ceny komodít sa zvyšujú, čo pomáha krajinám závislým na ich vývoze. Hoci sa ekonomiky vracajú k plnej zamestnanosti, inflačné tlaky zostávajú mierne a nominálny rast miezd utlmený. Finančné podmienky sú pomerné priaznivé, akciové trhy rastú, dlhodobé výpožičné náklady pre vlády sú nízke a náklady na pôžičky sú atraktívne v rozvinutých aj v rozvíjajúcich sa krajinách.

Rast v Európe, Ázii a Severnej Amerike síce posilňuje, správy z Blízkeho východu a subsaharskej Afriky sú ale menej priaznivé. Na tieto oblasti má dopad oslabenie väčších ekonomík. Slabý rast, ktorý je spôsobený čiastočne nepriaznivým vývojom počasia a niekedy sa k nemu pripájajú tiež občianske spory, spôsobil silnú migráciu z týchto krajín. Za povšimnutie stojí zlepšenie niektorých veľkých latinskoamerických ekonomík, celkový rast v tomto regióne však tento rok zbrzdí pokračujúci kolaps venezuelskej ekonomiky, dodal MMF.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #HDP