Gréci pokročili s reformami, sú bližšie k ďalším peniazom z pomoci

Grécko výrazne pokročilo pri zavádzaní reformných opatrení, ktoré sú potrebné na to, aby mohol pokračovať súčasný záchranný program.

23.01.2018 08:00
debata (1)

Po rokovaní euroskupiny to v pondelok novinárom povedal jej nový šéf Mário Centeno, pre ktorého bola pondelková schôdzka vo funkcii premiérou. Po dokončení všetkých krokov by Grécko malo zrejme už vo februári získať ďalších 5,7 miliardy eur, ktoré bude môcť použiť na dlhovú službu a teraz oneskorené platby.

Medzinárodní veritelia pred výplatou peňazí žiadali, aby Grécko prijalo 110 konkrétnych opatrení. V Aténach už odsúhlasili 95 z nich, balík opatrení najrôznejšieho druhu schválil tamojší parlament pred týždňom. Ako povedal eurokomisár pre hospodárske a menové otázky, dane a clá Pierre Moscovici, naďalej existujú určité „kvalitatívne podmienky“, napríklad nutnosť lepšieho výberu daní.

Vo štvrtej tranži, ktorej vyplatenie bude závisieť na dokončení tretej previerky reformného úsilia Grécka, by mal tento juhoeurópsky štát získať spolu 6,7 miliardy eur. S druhou splátkou – opäť po kontrolách zo strany veriteľov – sa počíta na jar.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond (MMF) o úverovú pomoc. Tretia záchranný súbor v objeme 86 miliárd eur má vypršať tento rok v auguste. Po tomto dátume by si Grécko malo začať opäť požičiavať samo na finančných trhoch.

„Tento rok, 2018, bude rokom, keď sa Grécko dostane z obdobia finančnej pomoci, ktorá pre ľudí v krajine znamenala ťažké časy, ale ktorá viedla aj k nevídanej miere štrukturálnych reforiem,“ upozornil Moscovici. Roky reformného úsilia podľa neho umožnia, aby sa Grécko stalo normálnou krajinou platiacou eurom.

Euroskupina v pondelok potvrdila začiatok technických prác na opatreniach, ktoré by mohli v budúcnosti prispieť k úpravám dlhovej záťaže Grécka. Pracovať na nich má pracovná skupina pre euro už pod novým šéfom. Thomasa Wiesera, ktorý ju viedol od roku 2012, rozhodnutím euroskupiny nahradil Holanďan Hans Vijlbrief.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna #Euroskupina