Trump schválil vysoké clá na dovoz práčok a solárnych panelov

Americký prezident Donald Trump schválil vysoké clá na dovoz solárnych panelov a veľkých práčok. Zavedenie ciel odporučila americká Medzinárodná komisia pre obchod (ITC).

23.01.2018 13:55
debata (4)

Zavedenie ciel podporí miestnych výrobcov, vrátane firmy Whirlpool, a je prvým obchodným obmedzeniím zavedeným podľa zriedka používaných obchodných zákonov USA, ktoré umožňujú jednostranné akcie, uviedla agentúra Reuters.

Rozhodnutie o zavedenie ciel vychádza z nálezu ITC, že oba dovážané výrobky výrazne poškodzujú domácich výrobcov, uviedol obchodný splnomocnenec Robert Lighthizer. Clá na práčky prekračujú aj najvyššie odporúčania členov ITC, zatiaľ čo clá na solárne panely sú nižšie, než domáci producenti dúfali.

V prvom roku budú clá na prvých 1,2 milióna dovezených práčok 20 percent, na ďalšie práčky potom 50 percent. Od tretieho roku od zavedenia cla klesnú na 16 percent a 40 percent. Clá na solárne články a panely v prvom roku budú 30 percent, od štvrtého roku klesnú na 15 percent. Nariadenie umožňuje, aby 2,5 gigawattov nezmontovaných solárnych článkov bolo každoročne dovezených bez cla.

Rozhodnutie je prvým z niekoľkých plánovaných ciel, ktoré by mal Trump oznámiť v najbližších týždňoch a mesiacoch. Trump zvažuje tiež odporúčania o obmedzení dovozu ocele a hliníka kvôli národnej bezpečnosti alebo zavedenie obchodných sankcií voči Číne kvôli jej postupom v oblasti duševného vlastníctva. Trump urobil svoje rozhodnutie podľa amerického zákona z roku 1974, ktorý je zriedka používaný od začiatku činnosti Svetovej obchodnej organizácie v roku 1995.

Kongres nemá v tomto prípade možnosť zmeniť alebo vetovať Trumpove rozhodnutia. Krajiny, na ktoré má rozhodnutie vplyv, sa môžu proti nemu odvolať k WTO, upozornila agentúra AP.

Čína obvinila Trumpa, že zavedením cla podľa amerického práva miesto prostredníctvom WTO ohrozuje mnohostranný obchodný systém. Clá kritizuje aj Južná Kórea. Obe krajiny sa chcú obrátiť so sťažnosťou na WTO.

Solárny priemysel v USA je však rozdelený v názore na zavedenie ciel. Výrobcovia ich vítajú, aj keď očakávali, že clá budú ešte vyššie. Naopak, firmy, ktoré inštalujú solárne panely, sú proti, pretože podľa nich zvýšia ceny a poškodia dopyt po obnoviteľnej energii. Podľa zväzu zastupujúceho tieto firmy budú zrušené alebo odložené investície za miliardy dolárov a tento rok môže kvôli tomu zaniknúť až 23 000 miest.

Firma Whirlpool zavedenie ciel privítala. Clá sú zameraná hlavne na firmy Samsung a LG. Samsung nedávno začal výrobu práčok v Južnej Karolíne a LG stavia závod v Tennessee.

Republikánsky senátor Ben Sasse však upozornil, že republikáni by mali pochopiť, že clá budú mať vplyv hlavne na spotrebiteľov. Tí budú musieť zaplatiť viac peňazí pri svojom nákupe, nie veľké firmy.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #solárne panely #clo #práčka #Donald Trump