Štát odstúpil od memoranda o ťažbe uránu pri Košiciach

Košičania si môžu vydýchnuť. Urán sa v rekreačnej oblasti neďaleko Košíc ťažiť nebude. Zmluvu o potencionálnom využití ložiska uránu v lokalite Kurišková-Jahodná vypovedal minister hospodárstva Peter Žiga v utorok po rokovaní s košickým primátorom Richardom Rašim.

23.01.2018 14:33 , aktualizované: 24.01.2018 11:00
Richard Raši, Peter Žiga Foto: , ,
Minister hospodárstva Peter Žiga (vpravo) a primátor Košíc Richard Raši informovali o odstúpení od Memoranda o porozumení v energetickom sektore so spoločnosťou European Uranium Resources z konca roka 2012.
debata (3)

Ide o takzvané memorandum o porozumení a spolupráci v energetickom sektore. To podpísal ešte v roku 2012 vtedajší šéf rezortu hospodárstva Tomáš Malatinský s kanadskou spoločnosťou European Uranium Resources. Záujmy Kanaďanov zastupovala na Slovensku firma Ludovika Energy. Pred tromi rokmi kanadskú firmu prebrala austrálska Energy Forte.

Podľa Žigu ide o právne nezáväzný dokument. Po zmene geologického zákona je totiž pre nesúhlas obyvateľov v danej lokalite nevykonateľné. „Dôkazom toho je, že sa na tomto projekte nič dlhodobo neurobilo,“ povedal minister. Ukázala to podľa neho aj právna analýza rezortu hospodárstva.

Bezproblémovo to však vyzeralo aj pri zrušení ťažby mastenca v Gemerskej Polome. Firma EuroGas AG hrozila arbitrážami pre zmarenú investíciu už od roku 2010. Možné odškodné sa vyšplhalo na 8 až 22 miliárd. Tie chce firma žiadať na arbitráži od Slovenska za údajne nezákonné odobratie licencie na ťažbu mastenca. Firma dôvodí porušením práv vyplývajúcich z dohody medzi ČSFR a USA o vzájomnej podpore a ochrane investícií z roku 1991. Rezort financií akýkoľvek nárok popiera.

Proti potencionálnej ťažbe uránovo-molybdénových rúd pri Košiciach sa zdvihla vlna odporu nielen z radov ekologických ochranárov, ale aj obyvateľov. Tí ťažbu rádioaktívnej látky vo svojom susedstve nechcú. Proti ťažbe v oblasti Jahodná sa vedie kampaň už od roku 2005. Pod petíciu za zákaz ťažby uránu sa podpísalo približne 100-tisíc ľudí a 40 miest a obcí.

Podľa novely geologického zákona z roku 2014 sa však urán a iné rádioaktívne nerasty môžu na Slovensku ťažiť len po súhlasnom referende obyvateľov dotknutých miest a obcí. Na zrušenie memoranda vyzval ministra hospodárstva ešte vlani v novembri primátor Košíc Richard Raši. Takýto dokument nemá pre zmenu legislatívy podľa košického primátora už opodstatnenie.

„Keďže som zásadne proti ťažbe uránu pri Košiciach, rozhodol som sa pánu primátorovi vyhovieť a ako minister hospodárstva som od tohto memoranda dnešným dňom odstúpil,“ povedal Žiga po včerajšom rokovaní s primátorom Košíc. Začiatkom tohto roka zaslal na ministerstvo výzvu na zrušenie memoranda aj nový košický župan Rastislav Trnka.

Projekt Kurišková mal podľa kanadskej firmy potenciál zaradiť sa medzi producentov uránu s najnižšími nákladmi na prevádzku a výrobu. Pri podpise memoranda sa hovorilo o možnosti znížiť závislosť Slovenska od ruského jadrového paliva. To potrebujeme pre naše jadrové elektrárne. Vyťažený urán by sme mohli dodávať ruskej spoločnosti TVEL podobne, ako to robí Česko. Rusi by nám následne zľavili z ceny jadrového paliva.

Ludovika Energy robila v lokalite prieskum od roku 2005. Pôvodné povolenie jej platilo do roku 2009, následne bolo predĺžené a v apríli 2015 zaniklo. Potom firma žiadala o ďalšie predĺženie až do roku 2025, čomu rezort životného prostredia, ktorý vtedy viedol Žiga, nevyhovel. Firma sa s ministerstvom preto súdi. Ide o dva spory kvôli zamietnutiu predĺženia prieskumného územia.

V jednom súdnom spore ide o oblasť Čermeľ-Jahodná, kde sa čaká na rozhodnutie Najvyššieho súdu. Krajský súd v Bratislave žalobu zamietol, no firma sa odvolala. V druhom spore ide o lokalitu Spišská Nová Ves, kde sa čaká na pojednávanie. Na ministerstve životného prostredia neprešla vlani prieskumnej firme ani žiadosť o určenie nového prieskumného územia v danej oblasti.

(Pôvoodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo hospodárstva #urán #memorandum