Ministri financií EÚ vyňali osem krajín zo zoznamu daňových rajov

Osem krajín sveta bolo v utorok vymazaných z čierneho zoznamu daňových rajov, ktorý založila a vedie Európska únia. O preradení ôsmich daňových jurisdikcií na tzv. "sivý zoznam" v utorok rozhodli ministri financií EÚ (Ecofin) na svojom zasadnutí v Bruseli.

23.01.2018 14:56
debata (1)

Nasledovné krajiny – Barbados, Grenada, Kórejská republika, Macao, Mongolsko, Panama, Spojené arabské emiráty a Tunisko – už EÚ nevníma ako nespolupracujúce jurisdikcie v daňovej oblasti. Boli presunuté do osobitnej kategórie daňových jurisdikcií podliehajúcich prísnemu monitorovaniu zo strany EÚ.

„Naše zoznamy už ukázali svoj význam,“ uviedol minister financií Bulharska Vladislav Goranov, ktorého krajina v súčasnosti zastáva predsedníctvo v Rade EÚ. Pripomenul, že daňové jurisdikcie na celom svete tvrdo pracovali na tom, aby reformovali svoje daňové politiky, čo je dobrou správou nielen pre EÚ, ale aj pre celý svet.

Ministri financií 28 členských štátov EÚ vlani v decembri (5.12.) prvýkrát v histórii zverejnili čierny zoznam 17 krajín, považovaných za daňové raje. Okrem uvedených 8 krajín, ktoré už boli zo zoznamu preradené, sú na ňom Americká Samoa, Bahrajn, Guam, Marshallove ostrovy, Namíbia, Palau, Samoa, Svätá Lucia a Trinidad a Tobago. Ministri sa však zatiaľ nedohodli na možných sankciách voči krajinám na čiernom zozname.

EÚ prikročila k zverejneniu zoznamu daňových rajov po sérii škandálov spojených s masovými daňovými únikmi známymi ako LuxLeaks (2014), Panama Papers (apríl 2016) či Paradise Papers (november 2017).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #daňový raj #Európska únia