Musk si chystá zmluvu na desaťročie, môže zarobiť desiatky miliárd

Americký podnikateľ Elon Musk by mal zostať v čele spoločnosti Tesla ďalších desať rokov. Nebude dostávať stálu mzdu, bude ale mať nárok na odmeny v akciách v prípade splnenia stanovených cieľov.

23.01.2018 18:40
debata (4)

Vyplýva to z Muskovej novej zmluvy, ktorú ešte musia schváliť akcionári. Ak Musk splní všetky požiadavky, dosiahne celková hodnota jeho odmien 78 miliárd dolárov.

Hodnota súčasného Muskovho pätinového podielu v Tesle by sa tak navyše vyšplhala na 130 miliárd dolárov, upozornila agentúra Reuters.

Ciele sú rozdelené do 12 etáp v období desiatich rokov. Pri splnení každej z nich získa Musk nárok na takmer 1,7 milióna akcií, čo zodpovedá zhruba jednému percentu súčasného počtu akcií podniku.

Prvú etapu predstavuje zvýšenie trhovej hodnoty automobilky na 100 miliárd dolárov z menej ako 60 miliárd dolárov v súčasnosti. Každá ďalšia etapa predpokladá zvýšenie trhovej hodnoty o ďalších 50 miliárd dolárov.

Pri splnení všetkých etáp by sa tak trhová hodnota Tesly mala vyšplhať až na 650 miliárd dolárov. To predstavuje zhruba desaťnásobok súčasnej trhovej hodnoty najväčšej americkej automobilky General Motors.

Aby Musk získal nárok na odmenu v akciách, musia Tesla okrem nárastu trhovej hodnoty splniť ciele spojené s tržbami a ziskom podniku. Nová zmluva tiež vyžaduje, aby Musk zostal vo funkcii generálneho riaditeľ automobilky Tesla, alebo pôsobil ako výkonný predseda správnej rady a produktový riaditeľ.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #Tesla #Elon Musk