Kia Motors Slovakia vyrobila minulý rok 335 600 áut

Spoločnosť Kia Motors Slovakia v roku 2017 vyrobila 335 600 osobných automobilov, čo predstavuje medziročný pokles približne 1 %.

24.01.2018 13:43
debata (2)

V minulom roku vyprodukovala aj 539 987 motorov, čo predstavuje medziročný pokles približne 12 %. Na tlačovej konferencii o tom v stredu informoval hovorca spoločnosti Jozef Bačé.

Najžiadanejším sa podľa neho stal dieselový agregát s objemom 1,7 l, ktorý tvoril 25 % vyrobených motorov. "V minulom roku sme najviac vozidiel exportovali do Veľkej Británie (17 %), Ruska (13 %) a Španielska (9 %). Takmer 1,5 % vyrobených vozidiel zostalo na domácom slovenskom trhu.

„Obľúbený SUV model Kia Sportage sa stal najvyrábanejším modelom (64 %), nasledovaný modelovou radou cee’d (29 %). Viacúčelový model Venga dopĺňa produktové portfólio výrobného závodu s podielom 7 %. Najpopulárnejším automobilom sa v roku 2017 stala Kia Sportage v bielej farbe s dieselovým motorom s objemom 1,7 litra a šesťstupňovou manuálnou prevodovkou," povedal hovorca automobilky.

„V predchádzajúcom roku sme investovali do úprav liniek na výrobu automobilov a motorov viac ako 107 miliónov eur. Tento rok plánujeme v investičných aktivitách pokračovať a preinvestovať viac ako 200 miliónov eur. Nový model verejnosti predstavíme už na marcovom autosalóne v Ženeve. Pevne verím, že svojím atraktívnym dizajnom a jazdnými vlastnosťami osloví mnohých európskych zákazníkov,“ povedal prezident a výkonný riaditeľ Kia Motors Slovakia Dae-Sik Kim.

Priemerná mzda výrobného zamestnanca spoločnosti Kia Motors Slovakia dosiahla v minulom roku 1458 eur. „Uvedená suma zahŕňa základnú mzdu, jednotlivé príplatky, vrátane príplatkov za prácu nadčas, letný a vianočný bonus, ako aj koncoročný bonus za dosiahnutie výrobného cieľa. Rozdiel medzi priemernou mzdou vo výrobnom závode a v žilinskom regióne každým rokom narastá, pričom v minulom roku dosiahol už viac ako 440 eur,“ doplnil Bačé.

Kia Motors Slovakia je jediný výrobný závod spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Vybudovali ho v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov, ako aj motorov pre osobné autá, spustili v decembri 2006. Na Slovensku v súčasnosti Kia zamestnáva viac ako 3800 ľudí. Vyrába modely Kia cee’d v dvoch karosárskych úpravách – päťdverový cee’d, Sportswagon, športovo-úžitkový Kia Sportage a rodinné MPV Kia Venga. Od začiatku sériovej výroby opustilo brány závodu už viac ako 2,9 milióna vozidiel a vyše 4,4 milióna motorov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #automobilky #Kia Motors Slovakia