Trump je za silný dolár: Bude silnejší a silnejší

Prezident Spojených štátov Donald Trump sa vo štvrtok v rozhovore s televíziou CNBC vyslovil za silný dolár. Uviedol tiež, že výroky jeho ministra financií Stevena Mnuchina o priaznivom vplyve slabého dolára boli zle interpretované. Dolár po jeho slovách zamieril nahor.

26.01.2018 07:27
debata (6)

„Dolár bude silnejší a silnejší a ja koniec koncov chcem vidieť silný dolár,“ povedal Trump televízii CNBC na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose. Euro sa vo štvrtok popoludní voči doláru prvýkrát za tri roky vyšplhalo nad hranicu 1,25 USD. Po Trumpovom vyhlásení však jednotná európska mena zostúpila pod 1,24 USD.

K posilňovaniu jednotnej európskej meny tento týždeň prispel minister Mnuchin vyhlásením, že slabší dolár je priaznivý pre zahraničný obchod Spojených štátov. Trump vo štvrtok ale uviedol, že ministrovho slová boli vytrhnuté z kontextu.

Americký prezident televízii CNBC takisto povedal, že by prehodnotil svoj postoj k obchodnej dohode Transpacifické partnerstvo (TPP), keby boli jej podmienky pre Spojené štáty priaznivejšie. Trump vlani krátko po nástupe do funkcie podpísal exekutívny príkaz o odchode USA z tejto obchodnej dohody 12 tichomorských krajín. Dohodu uzavrela vláda Baracka Obamu, americký Kongres ju ale neratifikoval.

Mnuchin už v stredu uviedol, že účasť Washingtonu v tejto dohode „nie je zhodená zo stola“. Dodal však, že Spojené štáty fandia bilaterálnym dohodám.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #dolár #Donald Trump