Trump: Podporujeme voľný obchod, ale musí byť férový

Americký prezident Donald Trump v piatok pred globálnymi politickými a podnikateľskými lídrami v Davose obhajoval svoju politiku.

26.01.2018 15:35
debata (14)

Trump na výročnom zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) kritizoval krajiny, ktoré prostredníctvom obchodných dohôd využívajú iné štáty. „Podporujeme voľný obchod, ale musí byť férový a musí byť recipročný.“

Trump propagoval opatrenia, ktoré považuje za svoje úspechy a rovnako ako za spôsob posilnenia ekonomiky USA a zlepšenia investičného prostredia pre zahraničné firmy. „Svet je teraz svedkom obnovy silnej a prosperujúcej Ameriky. Teraz je ten správny čas priniesť svoje podnikanie, pracovné miesta a investície do Spojených štátov,“ povedal Trump v Davose.

Trump tiež povedal, že bude Ameriku vždy stavať na prvé miesto. To ale podľa neho neznamená, že by mala Amerika zostať sama. Prezident vyzdvihol aj výsledky, ktoré americká ekonomika dosiahla počas prvého roka, čo je Trump vo funkcii prezidenta.

Obchod podľa prezidenta musí byť poctivý a vzájomný. Trump v tejto súvislosti varoval obchodných partnerov, že Washington už ďalej nebude tolerovať nekalé podnikateľské postupy a upozornil, že predátorské praktiky krivia trh. „Nemôžeme mať voľný a otvorený obchod, ak niektoré krajiny zneužívajú systém na úkor iných,“ uviedol.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Davos #Donald Trump