Kanadský Bombardier vyhral obchodný spor s americkým Boeingom

Americká Komisia pre medzinárodný obchod (ITC) v piatok prekvapujúco zablokovala vládny plán na uvalenie vysokého dovozného cla na lietadlá Cseries kanadského výrobcu Bombardier.

27.01.2018 15:07
debata

Zavedenie cla vo výške takmer 300 percent vlani odporučilo ministerstvo obchodu USA v reakcii na sťažnosť amerického konkurenta Boeing, podľa ktorého je výroba lietadiel Cseries dotovaná.

Boeing tvrdil, že lietadlá Cseries sa v dôsledku dotácií predávajú v Spojených štátoch za umelo nízku cenu, čo mu spôsobuje ujmu. ITC však tvrdenie Boeingu odmietla, hoci sa všeobecne predpokladalo, že sa postaví na jeho stranu. Cena akcií spoločnosti Bombardier po rozhodnutí komisie vzrástla o 15 percent, zatiaľ čo akcie Boeingu mierne oslabili, napísala agentúra Reuters.

Kanadský podnik označil rozhodnutie za „víťazstvo pre inovácie, konkurenciu a právny štát“ aj pre amerických leteckých prepravcov a cestujúcich. Upozornil tiež, že vývoj a výroba lietadla Cseries zabezpečuje tisíce pracovných miest v Spojených štátoch, Kanade a Británii.

Boeing vyjadril sklamanie, že komisia neuznala ujmu, ktorú mu spôsobujú „nezákonné vládne dotácie v hodnote miliárd dolárov“ poskytované Bombardieru.

debata chyba
Viac na túto tému: #ITC #Bombardier