Zomrel Ingvar Kamprad, zakladateľ nábytkárskeho reťazca IKEA

Vo veku 91 rokov zomrel Ingvar Kamprad, zakladateľ ikonického reťazca IKEA. Oznámila to v nedeľu firma, ktorá je najväčším maloobchodným predajcom nábytku na svete. Švédsky podnik má teraz už vyše 400 obchodných domov zhruba v päťdesiatke krajín.

28.01.2018 14:43
debata (20)

„Zakladateľ IKEA, jeden z najväčších podnikateľov 20. storočia Ingvar Kamprad skonal pokojne vo svojom domove v Småland 27. januára,“ uviedla firma. Småland je kraj na juhu Švédska, kde sa Kamprad v roku 1926 narodil. Firmu IKEA založil ako sedemnásťročný.

Ingvar Kamprad, IKEA Foto: SITA/AP, Claudio Bresciani
Ingvar Kamprad, IKEA Ingvar Kamprad, IKEA

„Ingvar Kamprad bol skvelým podnikateľom, takým, akí sú typickí pre južné Švédsko – pracovitý a tvrdohlavý, ale aj láskavý, s nezbednou iskrou v oku,“ uviedla firma. „Pracoval až do úplného konca svojho života a zostal verný svojmu mottu, že väčšinu vecí je ešte potrebné urobiť,“ píše sa tiež v oznámení.

Firma, ktorú Kamprad vybudoval, ovláda podľa odhadov asi pätinu svetovej produkcie s nábytkom a podľa jedného prieskumu zo začiatku 90. rokov bolo každé desiate dieťa počaté na posteli tejto značky, čo Kamprad sám považoval za nadnesené.

Kamprad bol považovaný za jedného z najbohatších ľudí, aj keď o výške jeho majetku existujú hmlisté predstavy. Jeho osobný majetok bol podľa agentúry AP stanovený na 750 miliónov švédskych korún, čo je síce vysoká suma, ale nie taká, aby zniesla porovnanie s najbohatšími ľuďmi na zoznamoch časopisu Forbes a ďalších periodík. V nich sú na popredných miestach americkí podnikatelia Bill Gates a Warren Buffett, každý s majetkom vyše 90 miliárd dolárov.

Magazín Forbes v roku 2015 odhadol majetok Kamprada a jeho rodiny na 3,4 miliardy dolárov. Predstavitelia švédskej firmy uviedli, že zoznamy Forbes a ďalšie, ktoré Kampradov majetok porovnávajú s majetkom Gatesa a Buffetta, nesprávne považujú majetok reťazca IKEA za majetok Kampradov. Vlastníkom reťazca je nadácia, ktorú Kamprad založil a Kampradovi právnici už skôr predložili dokumenty, podľa ktorých štatút nadácie Kampradovi a jeho rodine nedovoľuje využívať zisky z podnikania reťazca. Všetky zisky podľa stanov musia byť reinvestované späť do firmy, alebo venované na charitu.

V roku 1986 rezignoval na funkciu riaditeľa a predsedu predstavenstva a firmu previedol do vlastníctva holandskej nadácie. Sám však zostal jedným z najkritickejších zákazníkov, strážcom kvality a vizionárom.

Fenomenálny úspech „kráľa spální a kuchýň“ spočíval v koncepte stavebnice, ktorú si zákazníci ľahko prepravia a relatívne nenáročne zmontujú sami doma. Vymyslel model jednoduchého a praktického výrobku a zároveň systém obchodu, ktorý umožňuje výrobky udržiavať na relatívne nízkych cenách.

„Nie sme luxusná firma, chceme osloviť väčšinu – to je naše motto,“ hlásal Kamprad. Preslávil aj šetrnosťou, odporom k firemnému elitárstvu a tiež neformálnym vystupovaním.

Aj jeho manažérske recepty boli prosté. „Nepoznám lepší spôsob vedenia ľudí, než ísť príkladom. Pre mňa by bolo neprijateľné cestovať prvou triedou, keby som vedel, že kolegovia sú v turistickej,“ hovoril o svojej preslávenej šetrnosti.

Firmu IKEA založil Kamprad v roku 1943. Jej názov odvodil z počiatočných písmen svojho mena, názvu farmy, kde sa narodil (Elmtaryd) a dediny, v ktorej vyrástol (Agunnaryd).

Úspech Kampradovi neskazili ani škandály. Za to, že v mladosti koketoval s fašizmom, sa verejne ospravedlnil ako za najväčšiu chybu svojho života. V liste zamestnancom kajúcne napísal:

„Sami ste boli mladí. A možno po dlhej dobe nájdete vo svojej mladosti niečo, o čom si teraz myslíte, že to bolo smiešne a hlúpe.“ Obhájiť sa dokázal aj v 80. rokoch, keď sa ukázalo, že je desiatky rokov závislý na alkohole. Priznal sa k diagnóze „kvartálneho pijana“ – na radu lekárov totiž každé tri mesiace pitie na pár týždňov prerušil.

Firmu IKEA tiež občas napadajú ochrancovia prírody za to, že používa vzácne drevá. Kamprad preto venoval milióny dolárov na záchranu pralesov a rovnako podporoval ohrozené deti. Čas od času sa totiž v médiách objaví kritika, že firma zneužíva detskú prácu v chudobných oblastiach sveta, aby potom v bohatých krajinách udržala svoju konkurencieschop­nosť a nízke ceny.

Kamprad, ktorého prarodičia pochádzajú zo Sudet z oblasti blízko českého Mostu, navštívil bývalé Československo prvýkrát už v 50. rokoch.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Ikea #Ingvar Kamprad