Nálada v slovenskej ekonomike sa v januári zhoršila

Nálada v slovenskej ekonomike sa v úvode tohto roka zhoršila. Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, indikátor ekonomického sentimentu v januári oproti hodnote z minulého mesiaca klesol o 2,4 bodu na úroveň 100,6 bodu, a to najmä v dôsledku zníženia dôvery v priemysle a stavebníctve.

29.01.2018 12:35
debata (1)

Aktuálne indikátor zaostáva za hodnotou dlhodobého priemeru o 3,2 bodu a za výsledkom rovnakého obdobia minulého roka o 2,6 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle sa v januári oproti decembru znížil o desať bodov na hodnotu mínus 4,7 bodu vplyvom negatívneho vývoja všetkých zložiek – očakávanej produkcie na nasledujúce tri mesiace, stavu zásob hotových výrobkov a počtu objednávok. V januári indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu klesol o tri body na mínus štyri body vplyvom nepriaznivejších hodnotení celkovej úrovne objednávok. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 21 bodov.

Indikátor dôvery v obchode vzrástol v januári v porovnaní s decembrom o 2,4 percentu­álneho bodu na hodnotu 23,7 bodu vplyvom pozitívneho hodnotenia očakávaných podnikateľských aktivít a stavu zásob. Indikátor dôvery v službách v januári po dvojmesačnom poklese opäť vzrástol. Jeho hodnota 4,3 bodu sa v porovnaní s decembrom zvýšila o päť bodov. Vývoj indikátora bol ovplyvnený priaznivými hodnoteniami najmä dopytu za posledné tri mesiace, ale aj očakávaného dopytu, pričom podnikateľskú situáciu respondenti hodnotili negatívnejšie.

Spotrebiteľská atmosféra sa oproti minulému mesiacu zlepšila. V januári 2018 sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery vzrástol o 1,7 bodu na úroveň mínus 3,7 bodu. Nepriaznivý vývoj v očakávanej nezamestnanosti bol prevážený priaznivým vývojom ostatných zložiek – odhadovaný vývoj finančnej situácie a perspektívy úspor v domácnosti, očakávaný vývoj ekonomickej situácie. Respondenti boli o 3,5 bodu optimistickejší ako v rovnakom období minulého roka a aktuálny výsledok prevyšoval i dlhodobý priemer.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #priemysel #ekonomická nálada