EÚ je pripravená rýchlo reagovať, ak USA obmedzia jej vývoz

Európska únia je pripravená rýchlo reagovať, ak Spojené štáty obmedzia jej vývoz. Oznámila to Európska komisia v reakcii na slová amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý pohrozil, že sa postaví proti "veľmi nespravodlivej" obchodnej politike európskeho bloku.

29.01.2018 15:09
debata (5)

Trump v rozhovore pre britskú televíziu ITV v nedeľu (28.1.) povedal, že má veľké problémy s EÚ, a že by sa mohli „premeniť na niečo veľké“ v obchode.

Hovorca Komisie Margaritis Schinas na tlačovej konferencii skonštatoval, že EÚ nepovažuje obchod za hru s nulovým súčtom.

„Nie je to o víťazoch a porazených,“ vyhlásil a dodal, že podľa EÚ v otázke obchodu je možné dosiahnuť výsledok, s ktorým budú obe strany spokojné.

„Sme tiež presvedčení, že zatiaľ čo obchod musí byť otvorený a spravodlivý, musí byť zároveň založený na pravidlách. Európska únia je pripravená reagovať rýchlo a primerane v prípade, že náš vývoz ovplyvnia akékoľvek reštriktívne obchodné kroky zo strany Spojených štátov,“ uviedol.

Washington minulý týždeň zaviedol 20-% clo na dovoz práčok a 30-% na solárne panely. Ide o prvé jednostranné obchodné reštrikcie Trumpovej administratívy v rámci jeho širokého programu ochrany Čína a Južná Kórea clá odsúdili, pričom Soul podal sťažnosť na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Európska komisia vyjadrila ľútosť v súvislosti so zavedením týchto ciel v USA a tiež pochybnosti o tom, či spĺňajú podmienky WTO. Dodala, že urobí analýzu ich vplyvu na vývoz z EÚ.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #Európska únia #USA