Poľský premiér: Plynovod Nord Stream 2 je nebezpečný projekt

Plynovod Nord Stream 2 (Severný prúd 2) nemá podnikateľský charakter, tento projekt je veľmi nebezpečný. Uviedol to poľský premiér Mateusz Morawiecki v rozhovore pre noviny Dziennik Gazeta Prawna.

29.01.2018 16:14
debata (69)

Podľa predsedu poľskej vlády plynovod po dokončení zvýši politické riziko zo strany Ruska pre celú Európu.

Poľský premiér zdôraznil, že plánovaný plynovod z Nórska cez Baltické more do Poľska je dôležitým projektom, ktorý v skutočnosti zvyšuje aktuálnu diverzifikáciu dodávok plynu.

„Rakúšania alebo Nemci, ktorí hovoria, že Nord Stream 2 má podobnú povahu, sa odchyľujú od pravdy. Máme rovnaký ruský monopol, len z druhej strany, ktorý bude pokračovať v dodávkach plynu do Európy iba inou cestou,“ povedal predseda vlády.

Podľa neho to zásadne zhorší bezpečnostnú situáciu na kontinente. Morawiecki pripomenul, že aktuálne cez Ukrajinu prúdi do Európy 60 miliárd kubických metrov (m3) plynu a ten istý objem má

„Nepochybne sa tak zvýši politické riziko z ruskej strany pre celú Európu. Tento plynovod nemá obchodný charakter, ako sa nás snažia Nemci presvedčiť. Tento plynovod je veľmi nebezpečný,“ argumentoval Morawiecki.

Nord Stream 2 bude mať dĺžku 1200 km a ročnú kapacitu 55 miliárd m3 plynu. Spojí Rusko a Nemecko po dne Baltického mora. Projekt má byť hotový do konca roku 2019 a Rusko následne plánuje zastaviť prepravu plynu cez Ukrajinu. Poľsko, pobaltské štáty a Ukrajina sú proti tomuto projektu.

Nemecká vláda podporuje investíciu a tvrdí, že ide o podnikateľskú činnosť. Financujú ho nemecké konglomeráty Uniper a Wintershall, ako aj francúzska spoločnosť Engie, rakúsky OMV a britsko-holandský koncern Royal Dutch Shell.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #plyn #Nord Stream