Rokovania o zmene obchodnej dohody NAFTA prebiehajú pomaly

Spojené štáty odmietli návrh Kanady, aby odblokovali rokovania o modernizácii Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA). V rokovaniach ale chcú pokračovať, čo zmierňuje obavy, že by sa Washington mohol z trojstrannej dohody stiahnuť. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

30.01.2018 08:00
debata

Zmena obchodnej dohody NAFTA medzi USA, Kanadou a Mexikom bola jedným z kľúčových volebných sľubov terajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa. O doterajšej zmluve často hovoril ako o katastrofe pre americké priemyselné podniky a pohrozil, že ju zruší, ak sa nepodarí dohodnúť novú zmluvu, ktorá by vrátila pracovné miesta do USA. Dohoda nadobudla platnosť v roku 1994 a týka sa obchodu v objeme viac ako jeden bilión dolárov.

Americký obchodný splnomocnenec Robert Lighthizer uviedol, že po terajšom šiestom kole rokovaní o zmene dohody sa Trumpov pohľad na dohodu nezmenil. Vyhlásil tiež, že rokovania sa posúvajú príliš pomaly u priorít, ktoré sa vytýčili Spojené štáty.

„Konečne sme začali rokovať o základných bodoch, takže toto kolo bolo krokom vpred,“ uviedol Lighthizer. „Pokračujeme ale veľmi pomaly. Dlhujeme to našim občanom, ktorí pracujú v stave neistoty, aby sme sa posúvali oveľa rýchlejšie.“

Lighthizerovi kolegovia z Mexika a Kanady uvádzajú, že pri montrealskom rokovaní sa dosiahol pokrok, ktorý v nich vyvoláva optimizmus, že dohoda by mohla byť dokončená skoro, a to v rámci deväťdenného rokovania, ktoré sa má začať koncom februára v Mexiku. Za záverečný termín uzavretia dohody bol stanovený koniec marca.

Rokovacie tímy podľa úradníkov uzavreli kapitolu o protikorupčných opatreniach a sú blízko ukončenia časti o telekomuniká­ciách, hygienických opatreniach pre poľnohospodársky priemysel a technických prekážkach obchodu.

Nezhody však pretrvávajú v oblasti automobilového priemyslu. Zvlášť pri požiadavke na zvýšenie podielu súčiastok a materiálu použitého pri výrobe áut, aby sa mohli predávať bez cla.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #nafta #USA #Kanada