Nemci výrazne zlepšili odhad rastu ekonomiky

Nemecká vláda zvýšila prognózu tohtoročného rastu ekonomiky výrazne nad 2 %. Pôvodne predpokladala, že 2-% tempo rastu nemecká ekonomika tento rok nedosiahne. Uviedli to štyri nemenované zdroje oboznámené s aktualizovanými odhadmi.

30.01.2018 09:22
debata (2)

Podľa zdrojov nemecká vláda najnovšie očakáva, že ekonomika dosiahne tento rok 2,4-% rast. Pôvodne počítala s rastom len na úrovni 1,9 %. K úprave prognózy pristúpila vláda po sérii povzbudzujúcich ekonomických údajov. Tie naznačili, že aj po dosiahnutí najvyššieho tempa rastu v minulom roku za šesťročné obdobie beží najväčšia európska ekonomika stále na plné obrátky.

Vláda zároveň očakáva, že export tento rok vzrastie o 5,3 % a dovoz by sa mal zvýšiť o 5,8 %, uviedli zdroje pre agentúru Reuters. Ďalší rast by mala zaznamenať aj zamestnanosť.

Berlín predpokladá, že počet zamestnaných v Nemecku vzrastie o ďalších 490 000 na nový rekord okolo 44,8 milióna. Súbežne by mala klesnúť miera nezamestnanosti, pričom vláda počíta s jej poklesom na 5,3 % z 5,7 % v roku 2017.

Ministerstvo hospodárstva sa k informáciám odmietlo vyjadriť. Ministerka hospodárstva Brigitte Zypriesová plánuje aktualizovanú vládnu prognózu tohtoročného vývoja ekonomiky zverejniť v stredu 31. januára.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #eurozóna #HDP