Ekonomika eurozóny vlani rástla najrýchlejšie za desať rokov

Hrubý domáci produkt (HDP) krajín používajúcich euro sa v minulom roku zvýšil o 2,5 percenta. Ekonomika eurozóny tak zaznamenala najprudšie tempo rastu za desať rokov.

30.01.2018 12:00
debata

Vyplýva to z rýchleho odhadu, ktorý v utorok zverejnil štatistický úrad Eurostat. V roku 2016 stúpol HDP o 1,7 percenta.

Vlaňajší rast bol najrýchlejší od roku 2007, keď sa HDP eurozóny zvýšil o tri percentá. V poslednom štvrťroku minulého roka medziročné tempo hospodárskeho rastu v eurozóne sa v súlade s očakávaním nepatrne spomalilo na 2,7 percenta z 2,8 percenta v treťom kvartáli.

Medzinárodný menový fond (MMF) tento mesiac predpovedal, že v tomto roku hospodársky rast v eurozóne spomalí na 2,2 percenta. V budúcom roku počíta MMF s ďalším spomalením rastu, a to na dve percentá.

Európska centrálna banka (ECB) sa snaží hospodársky rast v eurozóne podporovať nulovou základnou úrokovou sadzbou a rozsiahlymi nákupmi dlhopisov. Na októbrovom zasadnutí sa však rozhodla, že od tohtoročného januára zníži mesačný objem nákupov dlhopisov na 30 miliárd eur z predchádzajúcich 60 miliárd eur.

Vyhliadky na ďalšie sprísňovanie menovej politiky v eurozóne tlačia nahor kurz eura, čo má negatívny vplyv na konkurencieschop­nosť firiem z eurozóny na svetovom trhu. Minulý týždeň sa jednotná európska mena voči doláru po prvýkrát za tri roky vyšplhala nad hranicu 1,25 USD.

„Vyzerá to, že ekonomika eurozóny naďalej pracuje na plný výkon. Investície sa síce ešte úplne nezotavili z krízy, počas roka však významne prispievali k hospodárskemu rastu,“ uviedol analytik Bert Colijn zo spoločnosti ING. „Veľkou otázkou pre tento rok však je, či silnejšie euro nezvráti priaznivý vplyv zlepšujúceho sa zahraničného dopytu,“ dodal.

V celej Európskej únii sa vlani HDP zvýšil rovnako o 2,5 percenta. Vo štvrtom štvrťroku sa hospodársky rast v EÚ spomalil na 2,6 percenta z 2,8 percenta v treťom kvartáli.

debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna #HDP #eurostat