Venezuela chystá vlastný bitcoin. Petro má byť kryté barelmi ropy

Venezuela, ktorá zažíva paralyzujúcu hospodársku krízu, plánuje 20. februára začať predbežný predaj vlastnej digitálne meny nazývanej petro. Oznámil to v utorok prezident Nicolás Maduro.

31.01.2018 07:49
debata (5)

Prezident Maduro už skôr povedal, že vláda vydá 100 miliónov žetónov, každý ohodnotený a krytý ekvivalentom jedného barelu venezuelskej ropy. To by znamenalo, že hodnota celej emisie petra bude približne šesť miliárd dolárov.

Vláda si od novej meny sľubuje, že krajinu pomôže dostať sa z hlbokej krízy. Petro má krajine umožniť vykonávať finančné transakcie a prekonať sankcie, ktoré USA uvalili na Madurovu socialistickú vlá­du.

Avšak stratég firmy Legal & General Investment Management Ltd. Simon Quijano-Evans už v decembri konštatoval, že investorov, ktorí stratili dôveru vo Venezuelu, pravdepodobne nepritiahne nové aktívum, ktoré má získať atraktívnejšiu formu tým, že sa z neho urobí kryptomena. Upozornil, že akási štátna záruka nepodporila súčasnú menu ani dlhopisy, a bude tak zrejme ťažké prilákať investorov k rovnakej veci v inom balení.

Kritici označili vydanie petra nielen za nelegálne, ale aj ako obyčajnú emisiu dlhopisov pre vládu, ktorá sa pozerala, ako inflácia stúpa štvorciferným tempom a ľuďom chýbajú základné potreby.

Venezuela už piaty rok zápasí s hospodárskou recesiou spôsobenou zlyhaním socialistického riadenia ekonomiky a prepadom globálnych cien ropy. Trpí tým aj väčšina obyvateľov krajiny, ktorí majú obmedzený prístup k potravinám a liekom pre ich nedostatok alebo preto, že si ich nemôžu dovoliť. Oficiálnou venezuelskou menou je bolívar, ktorého hodnota prudko klesá ako dôsledok hospodárskej krízy.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Nicolas Maduro #kryptomena