Francúzsko zakáže zľavové akcie "dva za cenu jedného" na potraviny

Francúzsko plánuje zakázať pri nákupoch potravín zľavové akcie typu "dva za cenu jedného". Ide o súčasť návrhu zákona, ktorého zámerom je zvýšiť regulované minimálne ceny potravín a obmedziť ich výpredaje.

01.02.2018 07:15
debata (6)

Vláda, ktorá plán predstavila na stredajšom zasadnutí, tak chce v tejto potravinárskej veľmoci Európskej únie zabezpečiť lepšie príjmy farmárom, napísala agentúra Reuters.

Poľnohospodári tvoria vo Francúzsku významnú voličskú skupinu. Dlho sa sťažujú, že doplácajú na cenové vojny medzi maloobchodnými reťazcami.

„Pre maloobchodníkov to bude dúšok čerstvého vzduchu. Budú môcť znížiť marže na iné výrobky a lepšie zaplatiť dodávateľov,“ povedal novinárom minister poľnohospodárstva Stéphane Travert. Dodal, že opatrenia pomôžu v boji proti plytvaniu potravinami. Produktov, ktoré nie sú potraviny, sa opatrenie týkať nebude.

Zákazom ponuky „dva za cenu jedného“ navrhovaný zákon zamedzí zľavám nad 34 percent. Akcia „tri za cenu dvoch“ ale budú stále povolené, povedal Travert agentúre Reuters.

Francúzske obchody ponuky tohto typu nerobia tak často ako napríklad reťazce v susednej Británii. Avšak pri jednej takej na čokoládovo-orieškový krém Nutella, ktorý je aj vo Francúzsku veľmi obľúbený, sa zákazníci minulý týždeň v obchodnom reťazci o tovar takmer pobili.

Vláda prezidenta Emmanuela Macrona sa chystaným protekcionistickým opatreniam spreneverí predvolebnej rétorike, usudzuje Reuters. Počas kampane teraz štyridsaťročná hlava štátu sľubovala zníženie byrokracie a liberalizáciu hospodárstva.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko