Ruská ekonomika po dvoch rokoch poklesu vzrástla

Ruská ekonomika v minulom roku vzrástla o 1,5 percenta, keď v predchádzajúcich dvoch rokoch klesala.

01.02.2018 16:20
debata (50)

Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil ruský štatistický úrad. Údaj však zaostal za odhadmi analytikov oslovených agentúrou Reuters, ktorí očakávali, že hrubý domáci produkt vzrastie o 1,7 percenta.

V roku 2016 ekonomika klesla o 0,2 percenta a rok predtým o 2,8 percenta. Recesiu, teda ekonomický prepad, spôsobil pokles cien energií a vplyv sankcií USA a EÚ uvalených na Moskvu kvôli jej postupu v ukrajinskej krí­ze.

Vlaňajší rast zaostal aj za odhadmi centrálnej banky, ktorá čakala, že sa bude pohybovať v rozmedzí od 1,7 do 2,2 percenta. Ruské ministerstvo hospodárstva minulý mesiac uviedlo, že očakáva zvýšenie HDP za minulý rok o 1,4 až 1,8 percenta.

V minulom roku rástli hlavne poľnohospodársky a ťažobný priemysel. Poľnohospodársky sektor podporili recipročné sankcie zavedené Moskvou, ktoré zakázali dovoz mnohých potravín z EÚ. Ďalšou vzpruhou pre ekonomiku bol rast cien ropy.

Návrat k rastu podľa pozorovateľov podporí súčasného prezidenta Vladimira Putina, ktorý sa bude tento rok v marci usilovať o štvrté zvolenie do funkcie.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #HDP