Apple dosiahol rekordné tržby aj zisk

Americká technologická spoločnosť Apple zvýšila štvrťročný čistý zisk medziročne o 12 percent na rekordných 20,1 miliardy dolárov.

02.02.2018 09:17
debata (1)

Predaj jej chytrých telefónov iPhone však zaostal za očakávaním, rovnako ako odhad tržieb pre ďalší štvrťrok.

Firma uviedla, že v prvom finančnom štvrťroku, ktorý sa skončil 31. decembra, predala 77,3 milióna telefónov iPhone. To predstavuje medziročný pokles o zhruba percento. Analytici pritom podľa prieskumu spoločnosti FactSet predaj odhadovali na viac ako 80 milióna prístrojov. Tržby z predaja telefónov iPhone však medziročne vzrástli vďaka vyššej priemernej predajnej cene. Na nižšom predaji sa podpísalo to, že fiškálny štvrťrok mal o jeden týždeň menej ako v období rok predtým a horúca novinka iPhone X sa dostala na trh neskôr ako nové telefóny v roku 2016.

Celkové tržby Applu v prvom finančnom štvrťroku, ktorý zahŕňa dôležitú vianočnú sezónu, stúpli o zhruba 13 percent na tiež rekordných 88,3 miliardy dolárov. Firma uviedla, že v druhom finančnom štvrťroku očakáva tržby v rozmedzí od 60 do 62 miliárd dolárov. Analytici pritom v ankete agentúry Reuters tieto tržby odhadovali v priemere na 65,7 miliardy dolárov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone