Svetový trh smartphonov vo vianočnom štvrťroku klesol o rekordných 9 %

O deväť percent na 400 miliónov kusov sa vo štvrtom štvrťroku medziročne znížili globálne dodávky chytrých telefónov a vykázali tak najväčší prepad vo svojej histórii.

03.02.2018 09:28
debata (1)

S podielom 19 percent na svetovom trhu sa na prvé miesto medzi výrobcami vyhupla spoločnosť Apple a odsunula Samsung na druhé miesto. Uviedla to v piatok správa spoločnosti Strategy Analytics. Globálny pokles je dôsledkom prepadu na obrovskom čínskom trhu, kde sa dopyt v ročnom prepočte znížila o 16 percent. Celoročne sa ale dodávky na čínsky trh zdvihli o jedno percento na rekordných 1,5 miliardy kusov.

Spoločnosť Apple počas štvrťroku dodala na svetový trh 77,3 milióna inteligentných telefónov, zatiaľ čo v rovnakom období 2016 to bolo 78,3 milióna. Predaj firmy sa napriek vysokému dopytu v piatich z ôsmich posledných štvrťrokoch znížil a ak firma chce v budúcnosti predaja zvýšiť, musí prísť s novou vlnou lacnejších prístrojov a hlavne zlacniť.

Dodávky Samsungu na svetový trh sa v štvrťroku medziročne znížili o štyri percentá na 74,4 milióna kusov a jeho podiel na trhu klesol z 19 na 18 percent.

Tretiu pozíciu na svetovom rebríčku si udržala firma Huawei s podielom desať percent, ktorý sa oproti roku 2016 prakticky nezmenil. Firme sa darí v Ázii a Európe, ale ak sa chce dostať na vyššiu pozíciu, musí viac zaujať aj v USA.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #Apple #Samsung #Huawei