Rusko ozdravuje bankový sektor, stratilo už polovicu bánk

Proces ozdravovania ruského bankového sektora je z polovice hotový, povedala v piatok guvernérka centrálnej banky Elvira Nabiullinová. Dodala, že centrálna banka postupne sprísňuje pravidlá fungovania bankového sektora. Od polovice roku 2013, keď do funkcie nastúpila, sa podľa nej počet bánk znížil na polovicu. V súčasnej dobe ich v krajine pôsobí okolo 500.

03.02.2018 10:00
debata (24)

Niektoré finančné ústavy skrachovali, iné sú v správe centrálnej banky, uviedla guvernérka na výročnom stretnutí bankárov. Na záchranu bánk Otkrytie, B&N a Promsvjazbank (PSB) plánuje centrálna banka vynaložiť zhruba bilión rubľov. Prvé dva ústavy potom budú predané a z PSB sa stane banka pre financovanie potrieb sektoru obrany.

Podľa Nabiullinovej je tiež možné, že Otkrytie a B&N sa zlúčia a ich toxické úvery prejdú na samostatnú „zlú banku“, ktorá bude ešte len zriadená.

V rámci reforiem, ktoré guvernérka zaviedla, majú od polovice minulého roka prístup k štátnym fondom a nástrojom len banky so silným úverovým hodnotením dvoch domácich ratingových agentúr ACRA a Expert RA. Agentúry a ich metodika prešli dôkladnou kontrolou centrálnej banky.

Centrálna banka postupne sprísňuje pravidlá fungovania sektora, vrátane tých, ktoré upravujú poskytovanie úverov spriazneným osobám alebo majiteľom bánk. Práve tieto praktiky sú považované za príčiny bankrotov takýchto ústavov.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Rusko