Volkswagen chce odložiť súd v USA, obžaloba ho prirovnáva k nacistom

Súdne prejednávanie emisného škandálu automobilky Volkswagen by sa malo v Spojených štátoch na jej žiadosť o pol roka odložiť.

04.02.2018 09:00
debata (3)

Nemeckej firme sa nepáči, že ju obžaloba prirovnáva k nacistom. Americká divízia VW preto požiadala v piatok večer miestneho času o odklad na príslušnom súde v virginskom meste Fairfax. Podľa jej názoru nie je v existujúcej atmosfére spravodlivý proces možný, píše sa v zdôvodnení, z ktorého cituje agentúra DPA.

Právny zástupca Michael Melkersen, ktorý v afére dieselgate zastupuje spolu 300 klientov, sa v dokumente internetovej televízie Netflix s názvom Dirty Money (Špinavé peniaze) pokúsil v narážke na najnovší škandál VW v súvislosti s testovaním výfukových splodín na opiciach prirovnať testy dieselových emisií vykonávané Volkswagenom k splynovaniu Židov za druhej svetovej vojny. Podľa právnikov automobilky je za tým nečestný úmysel dosiahnuť predpojatosť súdu voči koncernu.

Firma už v takzvanej dieselgate za falšovanie merania emisií vo svojich vozidlách vyplatila oklamaným zákazníkom miliardy. V USA dostane väčšina z takmer 600 000 majiteľov dotknutých koncernových dieselov odškodné 5 100 až 10 000 dolárov.

Stále ale vedie súdne spory s jednotlivými klientmi, ktorí sa nepripojili k hromadnej žalobe. Prvý z nich sa má začať 26. februára. Majiteľ vozidla Jetta po VW požaduje 725 000 dolárov.

„Je to ďalší zúfalý pokus spoločnosti VW oddialiť spravodlivosť pre obete podvodov,“ komentoval podanie žiadosti o odklad Melkersen agentúre DPA.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #USA #emisie