Daňová reforma môže vrátiť do USA dva bilióny dolárov

Americké podniky by mohli previesť do Spojených štátov takmer dva bilióny dolárov, ktoré teraz majú v zahraničí. Je to odraz daňovej reformy prezidenta Donalda Trumpa.

06.02.2018 11:09
debata (1)

Vyplýva to zo správy, ktorú v pondelok zverejnila Konferencia OSN o obchode a rozvoji (UNCTAD). Trumpova reforma umožňuje firmám presunúť peniaze zo zahraničia pri znížených daňových sadzbách. Veľa veľkých amerických podnikov na takúto daňovú úľavu dlhý čas čakalo a peniaze zarobené v zahraničí zatiaľ držali mimo Spojených štátov.

Americký technologický gigant Apple už minulý mesiac napríklad oznámil, že v dôsledku daňovej reformy prevedie do USA zhruba štvrť bilióna dolárov, ktoré doteraz mal v zahraničí. Firma zároveň sľúbila, že v USA počas nasledujúcich piatich rokov investuje 350 miliárd dolárov a vytvorí 20 000 pracov­ných miest.

Okrem Applu nahromadili veľké množstvá peňazí v zahraničí tiež ďalšie americké technologické spoločnosti, napríklad Microsoft, Cisco, Alphabet a Oracle. Takmer 40 percent peňazí v zahraničí majú americké podniky v Británii a jej zámorských územiach, ako sú napríklad Britské Panenské ostrovy, píše sa v správe UNCTAD.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #dane #USA #Donald Trump