Vlaňajšie sucho zobralo roľníkom 20 miliónov eur

Poľnohospodári z produkčných regiónov Slovenska zažili v posledných dvoch rokoch výrazné sucho, ktoré ubralo z produkcie plodín. V najviac dotknutých okresoch suchom, t.j. v okresoch Trnava, Dunajská streda, Bratislava, Galanta a Senica sa výpadok z príjmu na úrode za rok 2017 vyšplhal až na vyše 19,3 milióna eur.

06.02.2018 12:39
debata (3)

Informovala o tom v utorok na tlačovej besede Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv. Dodala, že niektoré podniky nevedia, do akej miery budú schopné pre výpadky z príjmov za nedopestované poľnohospodárske plodiny udržať chov zvierat a počet zamestnancov. Rada preto žiada vláda o podporu.

Zasiahnuté boli polia v okolí Piešťan, Trnavskej tabule, na Záhorí, Žitnom ostrove, ale aj v nitrianskom regióne, kde získala pôda od začiatku roka ledva 50 až 60 milimetrov (mm) zrážok a deficit sa vyšplhal na viac ako 200 mm. V období od druhej májovej dekády do konca júna 2017 na Podunajskej nížine Slovenský hydrometeorologický ústav nameral priemernú dennú teplotu vlani 26°C, ktorá sa zvýšila až na subtropické teploty 35°C.

“Vzhľadom na zrážkové a teplotné podmienky a relatívnu vlhkosť pôdy v období október 2016 až jún 2017 možno konštatovať, že najviac suchom zasiahnutou oblasťou (nielen výškou deficitu, ale aj dĺžkou trvania) bol západ Podunajskej nížiny, juhozápadná časť okresu Trnava a západná časť okresov Galanta a Dunajská Streda. V období od druhej májovej dekády do konca júna 2017, kedy intenzita sucha dosahovala najvyššie hodnoty, bolo suchom silne zasiahnuté celé územie Podunajskej nížiny," konštatoval v správe Slovenský hydrometeorolo­gický ústav.

Sucho postihlo podľa rady aj ďalšie krajiny EÚ, a preto sedem krajín okrem SR požiadalo o predčasné – preddavkové vyplácanie priamych podpôr. Česká republika a Maďarsko eliminovali dotknutým farmárom výpadok z ušlých príjmov, informovala v utorok rada. Vláda ČR schválila 25. septembra 2017 na zmiernenie škôd spôsobených suchom 2 mld. CZK zo štátneho rozpočtu (cca 77 mil. eur). Agrárna komora Slovenska o problémoch so suchom v júli 2017 informovala predsedu vlády SR Roberta Fica a ministerku pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabrielu Matečnú.

„Žiadali sme, aby dotknutým podnikateľským subjektom na základe monitoringu SHMÚ (pôdna vlaha, teplota vzduchu a zrážky) boli čiastočne eliminované náklady na výrobu vo forme národného doplatku na ornú pôdu,“ povedala v utorok predsedníčka Agrárnej komory Slovenska Helena Patasiová. Dodala, že s touto situáciou komora oboznámila aj vedenie ministerstvo pôdohospodárstva a ministerstvo životného prostredia. "Poľnohospodári dostali prísľub, že materiál bude predložený na rokovanie vlády SR, čo sa dodnes však nestalo,“ uzavrela Patasiová.

Slovenskí poľnohospodári a potravinári združení v Rade poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv (RPPS SR) na záver tlačovej besedy informovali, že naďalej žiadajú na zabezpečenie fungovania agropotravinárskeho sektora v časoch klimatických zmien aj vytvorenie rizikového fondu, ktorý by poskytol ochranu na škody v poľnohospodár­stve, ktorú spôsobilo napr. sucho v roku 2017.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #farmár #roľník