Novým viceguvernérom NBS bude Ľudovít Ódor

Novým viceguvernérom Národnej banky Slovenska (NBS) sa stane Ľudovít Ódor. Parlament schválil návrh na jeho vymenovanie, ktorý do pléna predložilo Ministerstvo financií SR. Do funkcie Ódora vymenuje prezident SR Andrej Kiska.

07.02.2018 20:33
Ľudovít Ódor
Ľudovít Ódor.
debata

Podľa rezortu financií spĺňa Ódor všetky kritériá a podmienky na úspešný výkon funkcie viceguvernéra Národnej banky Slovenska.

Ódor je ekonóm, v minulosti napríklad riadil Inštitút finančnej politiky (IFP), bol členom Bankovej rady NBS aj Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

Banková rada NBS má mať podľa zákona šiestich členov, a to guvernéra, dvoch viceguvernérov a troch ďalších členov. Guvernéra a viceguvernérov vymenúva a odvoláva prezident na návrh vlády schválený Národnou radou (NR) SR. V súčasnosti má Banková rada len štyroch členov.

„Národná banka Slovenska považuje ekonóma Ľudovíta Ódora za mimoriadne vhodného kandidáta na post viceguvernéra. Už v minulosti bol členom Bankovej rady NBS, a tak prostredie centrálnej banky pozná, je medzinárodne uznávaným ekonómom práve v oblasti, ktorú NBS potrebuje zastrešiť,“ uviedla národná banka v stanovisku po odhlasovaní návrhu parlamentom. Zároveň NBS doplnila, že uvítala, keby Banková rada pracovala v plnom zložení, ako to stanovuje zákon.

debata chyba
Viac na túto tému: #NBS #Ľudovít Ódor