Sedemročné grécke dlhopisy sa rozchytali

Grécka vláda vo štvrtok získala tri miliardy eur predajom nových sedemročných dlhopisov. Oznámil to grécky minister financií Euklidis Tsakalotos.

09.02.2018 08:06
debata (7)

Emisia vzbudila veľký záujem investorov napriek terajšej vrtkavosti na svetových finančných trhoch. Pre silne zadlžené Grécko predstavuje ďalší krok k získaniu finančnej nezávislosti a k ​​augustovému opusteniu medzinárodného záchranného programu.

Podľa jedného z predstaviteľov gréckej vlády dosiahla dopyt po nových dlhopisoch až sedem miliárd eur. „Dnes sme preukázali, že nielenže dokážeme získať peniaze na trhu, ale že to dokážeme aj za podmienok, ktoré nie sú ideálne,“ uviedol Tsakalotos.

Grécko sa v roku 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať medzinárodných veriteľov o úverovú pomoc. V súčasnosti krajina prechádza už tretím záchranným programom, v rámci ktorého by počas troch rokov do tohtoročného augusta mala dostať až 86 miliárd eur. Pôžičky zo záchranných programov sú však podmienené úspornými opatreniami a reformami.

Eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici pri štvrtkovej návšteve Atén uviedol, že štvrtý záchranný program by už Grécko nemalo potrebovať. Vyzval tiež, aby sa veritelia s Aténami pred vypršaním tretieho záchranného programu dohodli na opatreniach na zmiernenie dlhovej záťaže Grécka. Tieto opatrenia by mohli zahŕňať napríklad zníženie úrokov či predĺženie doby splatnosti pôžičiek.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #dlhopisy