Zbavíme sa označenia montážna dielňa EÚ?

V domácej ekonomike sa postupne spustil proces utlmovania lacnej výroby, ktorej úspech je postavený na nízkych slovenských mzdách. V časoch nízkej nezamestnanosti vláda už nemusí investorom platiť za udržanie pracovných miest a môže sa zamerať na podporu vedy a výskumu.

09.02.2018 13:00
dielňa, muži, automobil Foto: ,
Štát bude viac podporovať investície, ktoré prinesú do krajiny aj vývoj.
debata (9)

V najbližších rokoch podľa nových pravidiel daňové prázdniny väčšinou dostanú len tí investori, ktorí vytvoria pracovné miesta s vyššou pridanou hodnotou a nadpriemernými platmi. Výnimku z nových pravidiel majú mať len fabriky postavené v hladových dolinách.

Nové pravidlá zákona o investičnej pomoci začnú platiť od apríla tohto roku. „Zmeny prinesú väčšiu podporu pre investície umiestnené na strednom a východnom Slovensku. Zároveň zvýšia tlak na rast domácich miezd a podporia transformáciu slovenskej ekonomiky na moderné hospodárstvo zamerané na vedu a výskum,“ sľubuje premiér Robert Fico. Podľa neho preferované budú hlavne tie investície, ktoré v regiónoch s vyššou nezamestnanosťou ponúknu na miestne pomery nadpriemerné platy.

Opozícia vláde vyčíta hlavne zrušenie povinnosti vytvorenia nových pracovných miest. Podľa nich totiž v budúcnosti môžu dostať peniaze aj tie firmy, ktoré dlhodobo žiadny nový výskum neprinesú a štátna podpora im poslúži len na udržanie existujúcej výroby. „Táto zmena nám umožní podporiť firmy zamerané na rozširovanie sofistikovanej výroby,“ ubezpečil minister hospodárstva Peter Žiga. Aktuálne Slovensko rokuje približne so 100 spoločnosťami o zrealizovaní investícií za 5 miliárd eur. Medzi záujemcami sú spoločnosti ponúkajúce vytvorenie až 3-tisíc nových pracovných miest, ako aj firmy zamerané hlavne na realizáciu vlastného výskumu a vývoja.

Príliš časté zmeny zákona

Práve podporu investícií zameraných na výskum a vývoj považujú odborníci za krok správnym smerom. „Je správne, ak vláda podporuje transformáciu slovenskej ekonomiky na hospodárstvo zamerané hlavne na výskum a vývoj. Dnes totiž hlavne na západnom Slovensku nové pracovné miesta väčšinou znamenajú nové pracovné príležitosti pre cudzincov, lebo miestni obyvatelia už prácu majú,“ povedal ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

"Predstavené zmeny sa v celku dajú považovať za pozitívne. To, čo sa dá vláde vyčítať, sú príliš časté zmeny zákona,“ dopĺňa viceprezident Zväzu strojárskeho priemyslu Juraj Borgula. Od januára 2008 bol zákon o investičnej pomoci menený až 11-krát.

Stimuly nie vždy prilákajú vedu

Aktuálne po vyčerpaní daňových prázdnin zatvára svoju fabriku vo Voderadoch elektrotechnická spoločnosť Samsung. Kórejský investor v lete 2013 získal od slovenskej vlády daňové prázdniny vo výške 19,8 milióna eur. Spoločnosť sa na oplátku zaviazala na Slovensku umiestniť investíciu za 70 miliónov eur, ktorá umožnila napríklad výrobu 3 D televízorov. Napriek tomu poskytnuté daňové stimuly nepomohli vybudovať výskumné centrá. Za iný príklad štátnej podpory sa dá označiť príchod japonskej firmy Minebea. Tá pri Košiciach vytvorí do roku 2020 až 1 100 nových pracovných miest.

Výroba novej fabriky má byť zameraná na produkciu mechatronických pohonných zariadení, priemyselných elektromotorov a špeciálnych elektromechanických výrobkov. V rámci nového závodu sa priamo na Slovensku vybuduje výskumné a vývojové centrum, ktoré bude spolupracovať s už fungujúcim nemeckým výskumným centrom. Túto konkrétnu investíciu vláda podporila sumou 19,5 milióna eur a investor celkovo na Slovensku minie až 60 miliónov eur.

V praxi robia na Slovensku vedú aj výskum hlavne stredne veľké podniky. Napríklad v minulosti získala spoločnosť Sapa Profily veľkú zákazku od automobilky BMW na vytvorenie špeciálneho krúžku vačkového hriadeľa, ktorý sa stal dôležitým komponentom v najvýkonnejších motoroch automobilky. Práve možnosť získania nových zákaziek dnes na Slovensku motivuje aj bez štátnej pomoci tisícku firiem na realizáciu vlastného výskumu a vývoja. "Tu dlhodobo vidím veľký problém v nedostatočnej podpore výskumu menších a stredných firiem. Na Slovensku pritom už dnes existuje zákon, ktorý umožňuje peniaze do výskumu investovať aj z pokladníc dedín, miest a žúp. Žiaľ, v praxi táto podpora vôbec nefunguje,“ upozornil Borgula.

Generálny riaditeľ Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu Róbert Šimončič ako jedného z konkurentov Slovenska spomenul Rumunsko, kde miestna vláda ponúka zahraničným spoločnostiam uhradenie až polovice nákladov z celej investície.

„U nás je to väčšinou len 20 percent a napriek tomu sa nám darí lákať zahraničných investorov. Dôvodom je dostatok kvalifikovanej pracovnej sily, politicky stabilné prostredie či na západe Slovenska vybudovaná infraštruktúra,“ dodal Šimončič. Niektoré veľké firmy zamieria na Slovensko dokonca aj bez poskytnutia daňových prázdnin a príkladom je spoločnosť Amazon, ktorá na vlastné náklady vybudovala veľké logistické centrum pri Seredi.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #slovenská ekonomika #Minebea