Škandinávske banky zvažujú spoločný systém v oblasti platieb

Najväčšie škandinávske banky uvažujú o vytvorení spoločného regionálneho systému na zjednodušenie platieb. Piatkové vyhlásenie bánk je ďalším signálom užšej spolupráce v bankovom sektore v regióne, čoho cieľom je riešiť rast konkurencie zo strany fintech spoločností a gigantov zo Silicon Valley.

09.02.2018 13:42
debata

Najnovšia smernica Európskej únie otvorila časť bankového trhu firmám, ktoré tradične nepatria do tohto sektora, ako sú napríklad Facebook či Amazon. To zvyšuje tlak na tradičné bankové spoločnosti.

Napriek úzkym vzťahom medzi Nórskom, Dánskom, Švédskom a Fínskom je súčasná platobná infraštruktúra vysoko fragmentovaná, uviedli banky. Danske Bank, DNB, Handelsbanken, Nordea, OP Financial Group, SEB a Swedbank preto začali skúmať projekt, ktorý má tento stav zmeniť.

„Harmonizácia domácich infraštruktúr a ponúkaných produktov zjednoduší cezhraničné platby a posilní obchod medzi škandinávskymi krajinami. To následne podporí rast ekonomiky a zamestnanosť,“ dodali banky. V prípade, že banky súčasné plány zrealizujú, nový systém zjednoduší cezhraničné platby vo švédskej, v nórskej a dánskej korune, ako aj v eure, keďže Fínsko je členom eurozóny.

debata chyba
Viac na túto tému: #banky