Irak potrebuje na rekonštrukciu 100 miliárd dolárov zahraničných investícií

Irak potrebuje zahraničné investície vo výške zhruba 100 miliárd dolárov na plánovanú rekonštrukciu v oblasti dopravy, energetiky a poľnohospodárstva v rámci oživenia ekonomiky a obnovy krajiny po trojročnej vojne s Islamským štátom.

09.02.2018 16:39
debata (25)

Národná investičná komisia zverejnila zoznam 157 projektov, na ktoré bude žiadať finančné prostriedky na medzinárodnej konferencii pre obnovu Iraku, ktorá sa uskutoční v Kuvajte od 12. do 14. februára.

Niektoré z týchto projektov sa týkajú prestavby zničených zariadení, ako je letisko v Mosule, ale na zozname sú tiež nové investície na posilnenie a diverzifikáciu ekonomiky smerom od ropy. Medzi projekty, ktoré budú stáť okolo 100 miliárd dolárov, patrí výstavba bytov, nemocníc, škôl, ciest a telekomunikácií. Tento krok je kľúčom k tomu, aby mladí ľudia mohli pracovať, skončilo vysídlenia stoviek tisíc ľudí a niekoľko desaťročí politického a sektárskeho násilia.

Vláda Spojených štátov sa Iraku prispieť nechystá, bude sa ale snažiť prinútiť k investíciám súkromný sektor. Konferencia sa zúčastní asi stovka amerických firiem. Agentúre Reuters to povedalo niekoľko nemenovaných západných činiteľov.

Po invázii Spojených štátov a pádu vlády Saddáma Husajna sa Irak v roku 2003 otvoril zahraničným investíciám, prevažná väčšina ale smerovala do ťažby ropy a zemného plynu. Irak sa stal – po Saudskej Arábii – druhým najväčším vývozcom ropy Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), jeho denný ťažba je 4,4 milióna barelov denne.

Na konferencii bude krajina hľadať tiež investície do skladovania ropy a petrochemického priemyslu. Tento sektor je spolu s poľnohospodár­stvom pre investorov najatraktívnejší, pretože Irak disponuje obrovskými zásobami ropy, dostupnou pôdou a vodným bohatstvom. Dnes je krajina najväčším svetovým dovozcom pšenice, chce ale dosiahnuť sebestačnosť a prípadne túto plodinu aj vyvážať.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Irak