Airbus má problémy s americkými motormi, pozastavil dodávky A320neo

Spoločnosť Airbus pozastavila dodávku a testy lietadiel A320neo, keďže sa u niektorých strojov vyskytli problémy s motormi vyrábanými americkou firmou Pratt & Whitney. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dva nemenované zdroje.

11.02.2018 09:16
debata (12)

Airbus informoval aerolinky a leasingové spoločnosti, že im zatiaľ nedokáže povedať, ako dlho potrvá problém vyriešiť. Podľa Airbusu v súčasnosti 18 zákazníkov využíva 113 lietadiel A320neo poháňaných motormi Pratt & Whitney, ktoré využívajú technológiu znižujúcu spotrebu paliva.

Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) v piatok nariadila obmedziť prevádzku nedávno dodaných lietadiel A320neo s motormi začínajúcimi sa určitým sériovým číslom. EASA zakázala aerolinkám používať stroje A320neo na dlhších letoch cez more alebo cez pusté oblasti, ak jeden z motorov pochádza z problematickej série. Podľa nemenovaného zdroja nesmie vzlietnuť 15 až 20 strojov, ktoré Airbus v poslednej dobe dodal svojim zákazníkom.

„Je príliš skoro na to, aby sa dali zhodnotiť finančné dôsledky (súčasných problémov), však skutočnosť, že sa týkajú obmedzeného počtu motorov, by ich zmiernila,“ zhodnotil pre agentúru Reuters analytik spoločnosti RBC Capital Markets Matthew McConnell.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Airbus #Pratt & Whitney