Jazda bez diaľničnej známky je risk

Vodiči v týchto dňoch musia myslieť na to, že ročná diaľničná známka z minulého roku prestala platiť. Pre opätovnú jazdu po diaľnici je potrebné kúpiť novú elektronickú diaľničnú známku. Výjazd na diaľnicu bez platnej známky však nemusí automaticky znamenať pokutu.

12.02.2018 13:00
diaľnica, diaľničné známky, autá Foto: ,
Kontrolu používania diaľničných známok okrem automatického systému vykonáva aj šesť automobilov samotnej NDS v spolupráci s políciou.
debata (21)

Čitateľka denníka Pravda Mária Findurová zo Spišskej Novej Vsi sa obáva, že na diaľnicu nemožno vyraziť hneď po zakúpení známky. "Videla som reportáž o šoférke, ktorá to presne tak vlani urobila, a nedávno jej prišla vysoká pokuta za jazdu bez známky. Pretože po zakúpení známka nadobudla platnosť až o nejaké dve minúty,“ píše v liste čitateľka, ktorá sa obáva podobnej sankcie.

Oficiálna lehota potrebná na nadobudnutie platnosti známky však neexistuje. Vodič môže na diaľnicu vstúpiť hneď po registrácii správneho evidenčného čísla vozidla (EČV) a zaplatení elektronickej diaľničnej známky.

"Motorista by mal využívať spoplatnené úseky diaľnic a rýchlostných ciest len s platnou diaľničnou známkou, inak riskuje pokutu. Na diaľniciach a rýchlostných cestách sú rozmiestnené kamery zachytávajúce evidenčné čísla prechádzajúcich vozidiel.

Tieto zábery sú následne vyhodnocované, teda porovnávajú sa so zoznamom zakúpených diaľničných známok v našej databáze. V prípade zistenia podozrenia z porušenia povinnosti úhrady diaľničnej známky sú tieto informácie poskytnuté do Jednotného informačného systému cestnej dopravy, ktorý je v správe Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky,“ informuje hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Michaela Michalová.

Následne systém vyhodnotí, kto je prevádzkovateľom vozidla, či je dané vozidlo od platby oslobodené, a spracuje podklad pre príslušný okresný úrad. Posielanie pokuty už nie je v kompetencii diaľničiarov.

Podľa informácií denníka Pravda po zachytení EČV automatickým systémom si vodič ešte môže kúpiť diaľničnú známku do konca aktuálneho dňa. Rozhodujúci je dátum kúpy známky. Po diaľnici tak môže teoreticky ísť auto bez platnej známky bez toho, aby mu bola automaticky poslaná pokuta. Stane sa tak, ak si vodič do konca aktuálneho dňa známku nekúpi. Problém pre vodiča nastane, ak na diaľnici alebo rýchlostnej ceste stretne fyzickú kontrolu.

Kontrolu používania diaľničných známok okrem automatického systému vykonáva aj šesť automobilov samotnej NDS v spolupráci s políciou. V takomto prípade sú priestupky riešené priamo na mieste blokovou pokutou. V takom prípade dodatočné kúpenie známky neprichádza do úvahy. V minulom roku bolo podľa Michalovej takto vykonaných 505 kontrol, pri ktorých bolo uložených 1 162 pokút.

Väčšinu z nich, až 977 sankcií, dostali zahraniční vodiči. Štát zatiaľ nevie posielať pokuty v rámci objektívnej zodpovednosti zahraničným vodičom. Ide o celoeurópsky problém. Jednotlivé štáty Európskej únie si totiž neposkytujú údaje o majiteľoch vozidiel v prípade jazdy bez platnej diaľničnej známky.

Štát uviedol do platnosti elektronické diaľničné známky od roku 2015, keď nahradili klasické nálepky. Automatický systém kontroly mal po spustení problémy. Automatické posielanie pokút nefungovalo a systém nevedel rozpoznať autá niektorých inštitúcií, ktoré môžu po diaľniciach a rýchlostných cestách jazdiť bez úhrady.

Rezort dopravy musel zmeniť zákon upravujúci výšku pokút. Vodičom, ktorí zadali pri registrácii známky nesprávne EČV alebo zámerne jazdili bez známky, hrozila pokuta vo výške 300 eur za každý deň jazdy. Celkovo sa tak sankcia mohla vyšplhať až do výšky niekoľkých tisíc eur. Po zmene môže majiteľ auta dostať len jednu pokutu mesačne, vo výške 150 eur.

Od zavedenia elektronických známok ich predaj stúpa. Štát ich zavedením dokázal eliminovať predaj falošných známok, ktorý v prípade papierových nálepiek prebiehal. V minulom roku NDS predala 4,3 milióna kusov elektronických diaľničných známok, za ktoré získala viac ako 72,3 milióna eur bez DPH.

Najpredávanejšou je známka s najkratšou, desaťdňovou, platnosťou. Diaľničiari jej predali 2,7 milióna kusov. Vodiči najčastejšie nakupujú elektronické známky v predajných miestach. V minulom roku sa tak predalo až 66 percent všetkých známok. Stúpajúcu tendenciu má predaj známok cez internet. Predaj cez mobilnú aplikáciu využívali vodiči v minulom roku najmenej. Predalo sa tak len jedno percento všetkých známok.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #diaľničné známky