Prievidza žiada obchvat, podporila to petíciou

Obchvat mesta Prievidza je jeden z najdôležitejších dopravných infraštruktúrnych projektov v regióne, ktoré treba riešiť, okrem cesty medzi Prievidzou a Trenčínom. Povedala v utorok primátorka tohto okresného mesta na hornej Nitre Katarína Macháčková potom, ako do podateľne Úradu vlády SR odovzdala petíciu s 8100 podpismi za jeho okamžité dobudovanie.

13.02.2018 15:37
debata (2)

Potreba riešiť problém vyvstala v roku 2015, keď investor Brose postavil prvú halu v priemyselnom parku, uviedla s tým, že je predpoklad, že prídu aj ďalší investori.

„Mesto trpí každodennými dopravnými zápchami, hlavnú cestu využívajú aj obyvatelia okolitých obcí a miest,“ konštatovala. Prvá časť obchvatu bola vybudovaná v roku 2009, ale tento úsek nesplnil účel obchvatu, dodala.

Macháčková pripomenula výjazdové rokovanie vlády SR v regióne, počas ktorého bol daný prísľub, že dostavba prvej etapy by sa mala začať v roku 2015 a druhej v roku 2016. „Keďže sa nič zo sľubov nenaplnilo, tak v jeseni 2017 sme pripomenuli sľub vláde Roberta Fica (Smer-SD) a začali sme petíciu s tým, že žiadame okamžitú dostavbu obchvatu,“ uviedla.

V súvislosti s konverziou baníckeho regiónu hornej Nitry vidí Macháčková príležitosť, že by sa projekt dostavby obchvatu mohol dostať medzi priority vlády SR. Pripomenula stretnutie na Úrade Trenčianskeho samosprávneho kraja a slová vicepremiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) o možnosti realokácie prostriedkov z Európskej únie. Dúfame, že k realokácii dôjde a budú použité na tento účel, povedala. Dodala, že ďalšou alternatívou je uhradiť výstavbu zo štátneho rozpočtu.

Podľa nej zaznelo aj vyjadrenie štátneho tajomníka rezortu dopravy Viktora Stromčeka (Smer-SD), že by sa výstavba obchvatu mala začať v roku 2019. Vyslovila však obavy z administratívnej náročnosti, pretože 16 mesiacov trvá proces obstarávania štúdie realizovateľnosti, ktorá je podkladom pre realizáciu z eurofondov. „Ak sa sľub naplní, budeme veľmi radi,“ uzavrela Macháčková a dodala, že rozhodnutie je na vláde SR.

Podľa informácií zo stránky mesta Prievidza, primátorka so 17 mestskými poslancami začala petíciu v októbri 2017. Petícia bola ukončená 15. januára 2018.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Prievidza #obchvat